Transit Bipartisyon Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 4 - 6 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 1 - 3 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 7 - 10 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Transit Bipartisyon Ameliyatı Hakkında
- Transit Bipartisyon Ameliyatı Nedir?
- Transit Bipartisyon Ameliyatı Şartları Nelerdir?
- Ameliyat Nasıl Yapılır?
- Riskleri Nelerdir?
- Ne Kadar Sürüyor?
- Başarı Oranı
- Ameliyatın Yapıldığı Hastane Şartları Nelerdir?
- Şehir Dışı/Yurt Dışından Gelenler Ne Yapmalı
- Tedavi Yöntemine Karar Verilmesi
- Tahlil ve Tetkikler
- Hastanın Değerlendirilmesi
- Ameliyat Öncesi Hazırlıklar
- Sık Sorulan Sorular
- Şeker Hastalığı Ameliyatına Uygun muyum?
- Ameliyat Güvenli midir?
- Ameliyat Yaş Sınırı Nedir?
- Zor Bir Ameliyat mı?
- Ağrı Olur mu? Kaç günde İyileşir?
- İstirahat Raporu Alabilir miyim?
- Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?
- Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirlenmekte?
- Ameliyat Olanların Yorumu Neden Önemli?
- Transit Bipartisyon Ameliyatını Kimler Olabilir?
- Transit Bipartisyon Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
- Transit Bipartisyon Ameliyatından Sonra Beslenmenin Önemi Nedir?
- Transit Bipartisyon Ameliyatı İle Şekerim Geçer Mi?
- Hangi Şeker Hastalarına Transit Bipartisyon Ameliyatı Yapılır?
- Transit Bipartisyon Ameliyatı Kaç Saat (Ne Kadar) Sürer?
- Transit Bipartisyon Ameliyatından Kaç Gün Sonra Spor Yapılabilir?
- Transit Bipartisyon Ameliyatından Kaç Gün Sonra Banyoya Girilebilir?
Diyabet, bilinen diğer adı ile şeker hastaları için uygulanan tedavi yöntemlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Bu yöntemlerden bir tanesi de yine son dönemde adından sıkça söz ettirmeyi başaran transit bipartisyon ameliyatıdır. Başarılı sonuçların yanı sıra daha kolay uygulanabilir ve hızlı sonuç alınabilir bir müdahale yöntemi olması nedeniyle cerrahlar tarafından da çok fazla tercih ediliyor. Transit bipartisyon operasyonu içerisinde farklı bir operasyon da yer alıyor ve tüp mide uygulaması ile birlikte bağırsağın ilgili son bölümü de midenin alt kısmına ikinci bir yol oluşturacak şekilde yerleştiriliyor. Son dönemde çok daha başarılı bir şekilde uygulanan operasyon, diyabet hastalarının umudu haline gelmiş durumda.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Hakkında
Transit bipartisyon ameliyatı ile birlikte mideden emilim çok daha kolay ve sağlıklı bir seviyeye taşınıyor. Bunun yanı sıra bağırsağın tüm prosedürler ele alındığında daha sağlıklı bir emilime imza attığını söylemek de mümkündür. Laparoskopik yöntem ile gerçekleştirilen müdahalelerden bir tanesidir ve bu detayın hastaya sağladığı çok sayıda avantaj olduğunu da görebiliyoruz. Bu sayede hasta daha az acı çekecek ve daha başarılı bir operasyon gerçekleştirilecektir. Obezite sorununun çözümünde de uygulanan bu operasyon, aynı zamanda diyabet hastaları için de kurtarıcı yöntemlerden bir tanesidir. Ameliyattan sonraki dönemde hastanın belirli oranda kilo kaybı yaşayacağını da ifade etmekte fayda var.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Nedir?
Obezite hastaları ve diyabet hastaları için uygulanan bu cerrahi müdahale, obezitenin doğurduğu diğer hastalıkları da ortadan kaldırmak için uygulanan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Sergio Santoro… Bu operasyonu tıp literatürüne kazandıran Brezilyalı cerrah olarak karşımıza çıkıyor. Operasyon, farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirebilir ve bu bağlamda birçok alternatif sunduğunu da belirtmekte fayda var. İnce ve kalın bağırsakların birleştiği bölümden 100 ya da 120 cm sayılıyor ve bir işaretleme yapılıyor. İşaretlenen kısımdan 150 cm daha sayılarak birleşme kısmından 250 cm’de ince bağırsağın kesilmesi ile birlikte operasyon devam ediyor. Burada kesilen ucun mideye bağlantısı yapılmalıdır ve daha önce işaretlenen bölgeye de 100 cm’de bağlama işlemi yapılacaktır.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Şartları Nelerdir?
Obezite kaynaklı tip 2 şeker hastalığının tedavisinde uygulanan müdahale yöntemlerinden bir tanesi olan transit bipartisyon ameliyatı, son dönemin başarılı operasyonlarından bir tanesidir. Özellikle ülkemizde bu ameliyatı sıkıntısız bir şekilde gerçekleştirebilen alanında uzman cerrahlarımız oldukça fazladır. Ameliyat olabilmek için gerekli olan şartlardan bir tanesi 18 yaşınızı doldurmuş olmanızdır ve bununla birlikte kalp hastası olmamanızdır. Bunun dışındaki şartları da operasyonu gerçekleştirecek olan cerrahtan öğrenebilir ve zaten tetkikler neticesinde ameliyata uygun olup olmadığınızı da daha sağlıklı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Obeziteden kaynaklı farklı sorunların tedavi edilmesinde de bu yöntem sorunsuz bir şekilde uygulanıyor.
Ameliyata Uygun Muyum?
Ameliyat için uygun olup olmadığınız, tetkikler neticesinde belirlenecektir. Ne yazık ki bu başlık altında uygunsunuz ya da değilsiniz gibi bir ibare kullanmak doğru olmayacaktır. Şikayetleriniz dinlendikten ve tetkikler yerine getirildikten sonra doktorunuz bu konuda sizlere daha sağlıklı bilgi verecektir. Burada en önemli konu, genel sağlık sorunu olarak karşınıza çıkıyor. Bir üst başlıkta da belirttiğimiz gibi kalp hastası iseniz bu ameliyat için uygun değilsiniz. Genel sağlık durumu iyi olmayan hastalar için de öncelikli olarak ilgili sorunun tedavi edilmesi ön görülüyor ve akabinde ameliyat için harekete geçiliyor.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
İlk etapta tüp mide ameliyatı gerçekleştiriliyor. Bu işlemdeki asıl amaç ise mide fundusundan salgılanan iştah arttırıcı hormonun var olan salınımını ortadan kaldırmaktır. Ghrelin hormonu olarak bilinen bu hormonun önüne geçilmeden diğer süreç başlamayacaktır.
Sürecin diğer kısmında ise ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleşim noktasından ince bağırsak kesiliyor ve alt kısmı da mide ortasına entegre ediliyor. İnce bağırsağa ait olan son kısmın mide çıkışan yakın olması sağlanıyor. Bunun nedeni ise hormon salgısının arttırılmasını sağlamaktır. Bu sayede mideye giren besinlerin büyük bir kısmı yeni yapıdan geçmek durumunda kalacaktır.
Son bölümde ise anastomoz yapım işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Duodenum adı verilen on iki parmak bağırsağından GIP salınmaktadır. Bu uygulama ile birlikte Gıp salınımını azaltmak hedefleniyor ve ameliyat neticesinde bu hedefe de kusursuz bir şekilde ulaşıldığını belirtmek gerekiyor.
Riskleri Nelerdir?
Ameliyatın risklerini belirleyen ve arttıran bazı detaylar vardır. Bunlardan ilki hastanın yaşı olarak karşımıza çıkıyor. Yaşlı hastalarda görülen riskler çok daha fazla ancak genç hastalarda bu durum biraz daha pasif diyebiliriz. En sıkıntılı durumlardan bir tanesi kanama riskidir ve hastaların büyük bir kısmında gözlemlendiğini de belirtmek gerekiyor. Bir diğer risk ise sızıntı olarak karşımıza çıkıyor ve yine en çok görülen sorunlardan bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Ameliyatın ölüm riski de var ancak bu çok sık karşılaşılan bir durum değil ve başarılı bir operasyon neticesinde bu riskin çok uzak bir ihtimal olduğunu ifade etmek mümkün.
Ne Kadar Sürüyor?
Ameliyatın süresi, operasyon esnasında gerçekleşecek farklı sorunlar ile birlikte uzayabilir ancak sağlıklı bir operasyon ise 4 ila 6 saat süre ile karşımıza çıkıyor. Zor bir operasyon gibi görünse de az önce ifade ettiğimiz gibi bu uygulamayı başarılı bir şekilde gerçekleştiren cerrah sayısı çok fazla ve hastanelerimizin yeterliliği de büyük bir önem arz ediyor. Operasyon süresince herhangi bir ağrı durumu söz konusu olmayacaktır çünkü anestezi destekli bir operasyon ve hasta zaten uyuşturulmuş halde operasyona dahil olacaktır.
Başarı Oranı
Son dönemde bu operasyonun sıkça uygulandığını görebiliyoruz ve başarı oranı da geçmiş yıllara nazaran çok daha yüksek. Hastanelerimiz daha donanımlı ve aynı şekilde cerrahlarımız da bu işi başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor. Her geçen gün gelişme kaydeden tıp dünyasını da dahil etmek gerekiyor. Ameliyat ile ilgili endişeleriniz varsa herhangi bir şüpheye düşmemenizi tavsiye ediyoruz çünkü uzman bir cerrah ile hareket ettiğiniz takdirde en küçük sorun dahi yaşamayacaksınız. Beklentilerinize yanıt verecek bir operasyon olacaktır ve ameliyat sonrası dönemde de çok fazla risk ile karşı karşıya gelmeyeceksiniz. Hastane seçimi ile birlikte doktor seçimini de doğru bir şekilde yapmanızı tavsiye ediyoruz. Bu durum emin olun sizlerin lehine olacaktır.
Ameliyatın Yapıldığı Hastane Şartları Nelerdir?
Ameliyat için hastane seçimi büyük bir önem taşıyor. Donanımsal yeterliliğin yanı sıra personel konusunda da yeterlilik gerekiyor. Ülkemiz devlet hastanelerini detaylı bir şekilde ele aldığımızda bu operasyon için gayet uygun olduklarını görebiliyoruz. Cihaz desteği ile birlikte ilgili personelin de daha önce çok kez bu operasyonda yer aldığını ifade etmek gerekiyor. Önemli bir müdahale ve daha önce de bahsettiğimiz gibi ölüm riski taşıyan bir operasyondur. Hastane ve hekim seçiminin bu yüzden önemli olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda var. Hastane şartları ile birlikte iletişimde olacağınız ve ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrahın deneyimlerini de göz önünde bulundurmanız, operasyon açısından büyük bir önem taşıyor.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Öncesi
Cerrahi müdahale öncesi hastanın yerine getirmesi gereken birtakım detaylar muhakkak olacaktır. Bu detaylara ne kadar çok özen gösterirseniz ameliyat hazırlığınız da daha sağlıklı ve kolay olacaktır. Bununla birlikte alınacak olan önlemler operasyonu da daha sağlıklı kılacak. Özellikle şehir dışından ameliyat için gelecek olan hastaların daha fazla hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Bu konuda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz ve az sonra başlıklar halinde bahsedeceğimiz konular da yine sizleri yakından ilgilendiren konulardır. Kullandığınız ilaçlar, tükettiğiniz gıdalar ve çok daha fazla detay karşınıza çıkacak ve bu detayları yerine getirmeniz istenecektir.
Şehir Dışı/Yurt Dışından Gelenler Ne Yapmalı
Ameliyattan bir gün önce, ameliyat olacağınız şehirde bulunmanız tavsiye edilmiyor. Daha erken bir sürede şehirde yer alırsanız dinlenmeye de vaktiniz olacaktır. Ameliyattan 1 hafta kadar önce kullandığınız ilaçları terk etmeniz gerekiyor. Yine aynı şekilde alkol ve sigara gibi zararlı içecekler de uzak durmanız gerekenler listesinde yerini alıyor. İyi dinlemenizde fayda var ve özellikle ameliyattan bir gün öncesinde iyi bir uyku çekmeniz tavsiye ediliyor. Zihinsel hazırlık ile birlikte bedensel hazırlığın da hatasız bir şekilde yapılmasında fayda var. Doktorunuz bu konu ile alakalı sizlere hastalığınız için tüm bilgilendirmeleri yapacaktır ve ameliyat olmadan önce de nelere dikkat etmeniz gerekecek bu konuları sizlerle paylaşacaktır. Bu uyarılara dikkat ettiğiniz takdirde ameliyat süreci de daha kolay ve daha kusursuz bir hal alıyor.
Tedavi Yöntemine Karar Verilmesi
Tedavi için çok sayıda alternatif olduğunu yazımızın başında da sizinle paylaşmıştık. Tedavi yönteminin belirlenmesi için hastanın şikayetleri dinlendikten sonra tetkiklerin hatasız bir şekilde yapılması gerekiyor. Ortaya çıkacak sonuçlar neticesinde tedavi yöntemi de daha doğru ve hatasız bir şekilde belirlenecektir. Cerrahi müdahale şartı koşulmuyor ve eğer tetkikler neticesinde ameliyatsız tedavi mümkün ise doktorunuz öncelikli olarak bu yöntemi tercih edecektir. Tetkikler bu bağlamda büyük önem taşıyor ve bununla birlikte hastanın ameliyat için uygun olup olmadığı da yine bu tetkikler neticesinde ortaya çıkacaktır. Kontrollerin ve tetkiklerin ameliyat olacağınız hastanede yapılacağını da bilmenizde fayda var.
Tahlil ve Tetkikler
Tedavi yöntemine karar verilmesi ve ameliyat için hastanın uygunluk durumunun belirlenmesi için tahlil ve tetkiklerin bir uzman tarafından yapılması gerekiyor. Sonuçlar incelendikten sonra karar vermek daha sağlıklı olacaktır. Transit bipartisyon ameliyatını engelleyecek bir durum söz konusu ise yine yapılacak olan tahliller neticesinde daha kısa sürede ortaya çıkıyor ve doktor gerekli önlemlerin alınması için harekete geçiyor. Ameliyatı olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu olduğu takdirde öncelikli olarak hastanın diğer sağlık sorunu üzerine yoğunlaşmak gerekiyor ve bu sorun ortadan kaldırıldıktan sonra ameliyat için tarih belirlemek kesinlikle daha doğrudur.
Hastanın Değerlendirilmesi
Hastanın genel sağlık sorunları değerlendirilmeli ve bununla birlikte şikayetleri dinlenerek hareket edilmelidir. Hasta değerlendirmesi sonrasında gerekli tetkikler yapılacak ve net sonuçlara ulaşılacaktır. Bu bağlamda hem doktora hem de hastaya büyük sorumluluklar yükleniyor. Tetkiklerin eksik yapılması sonuç elde etme konusunda sıkıntı yaşatacaktır bu yüzden uzman bir isim ile iletişimde olmanızı tavsiye ediyoruz. Bu arada az önce belirttiğimiz gibi eğer hastanın bir sağlık sorunu varsa ve bu sorun ameliyatın geleceğini etkileyecek bir sorun ise operasyon ertelenebilir ya da iptal edilebilir. Risk alınacak bir operasyon değil ve ölüm riski taşıyan bu ameliyat için her detayın hatasız bir şekilde göz önünde bulundurulmasında fayda var. Şikayetlerinizi, geçmişte gördüğünüz tedavileri ve geçirdiğiniz hastalıkları da yine doktorunuz ile paylaşmanız da sizlerin lehine olacaktır.
Hastanın Yaşı
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi transit bipartisyon ameliyatında da hastanın yaşı büyük bir öneme sahiptir. Genç hastalarda operasyon süresi çok daha kısa iken yaşlı hastalarda operasyon süresi uzayabiliyor ve bununla birlikte riskler de çok daha fazla oluyor. Kalp hastası olan hastaların bu ameliyatı olması kesinlikle tavsiye edilmiyor ve hiçbir doktor da bu konuda risk almak istemeyecektir. İleri yaştaki hastalar için tetkiklerin sayısı da çok daha fazla ancak genç hastalarda bu durum gözlenmiyor. Yine ameliyat sonrası dönem yaşlı hastalar için sıkıntılı bir süreç olabilirken, genç hastalar için ise daha kısa sürede atlatılabilen bir dönem olarak karşımıza çıkıyor.
Genel Sağlık Durumu
Yazımızın genelinde de bahsettiğimiz gibi hastanın genel sağlık durumu en önemli detaylardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Genel sağlık durumu iyi olmayan ve farklı hastalıklara sahip olan kimselerin ameliyat için hazır olmadığını da belirtmek gerekiyor. Risk alınacak bir müdahale değildir bu yüzden ameliyatı olumsuz etkileyecek en küçük sıkıntı mevcut ise hiç düşünmeden öncelikli olarak bu sorunun üzerine gitmek gerekiyor. Hastanın tedavisi yapıldıktan ve hasta sağlığına kavuştuktan sonra operasyon için harekete geçmek gerekiyor. Doktorunuz da bu konuda gerekli hassasiyeti gösterecek ve sizlere bilgi verecektir. Riskli bir operasyon olduğu için bu tür detaylar bir adım öne çıkıyor.
Düzenli Kullandığı İlaçlar
Ameliyat öncesi dönemde hastanın genel sağlık durumu ile birlikte düzenli olarak kullandığı ilaçların listesi de alınmalı ve kontrol edilmelidir. Ameliyattan 1 hafta ila 10 gün kadar önce bu ilaçların bırakılması gerekiyor ve doktor da hastaya bu konuda gerekli uyarıları yapacaktır. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar ameliyat öncesi dönemde bedenlerinize daha fazla zarar veriyor ve bu zarar ameliyat esnasında daha belirgin bir hal alıyor. Doktor tavsiyesi dışında herhangi bir ilaç kullanmak ciddi anlamda riskleri de beraberinde getirebilir bu yüzden ilaç konusunda büyük bir sorumluluk üstleneceksiniz ve ekstra hassasiyet göstermeniz gerekecek.
Ameliyat Öncesi Hazırlıklar
Ciddi bir operasyondan bahsediyoruz ve bu operasyonda doktor kadar hastanın da dikkatli olmasında fayda var. Ameliyat öncesi yediğiniz içtiğiniz gıdalar bile önem taşıyor. Midenizi rahatsız edecek gıdalardan olabildiğince uzak durmalı ve bu konuda da dikkatli davranmalısınız. Ameliyat öncesi hazırlık sürecinde doktorunuz ile iletişim halinde olmanız da doğru hamleler yapabilmek ve hareket edebilmek adına önemlidir. Ameliyat günü kesinlikle sigara içmiyorsunuz ve ameliyattan 10 gün kadar önce de bu zararlı içecekleri tamamen kesiyorsunuz. Fiziksel hazırlık ile birlikte psikolojik olarak da ameliyata hazırlanmanız gerekiyor. Endişeleriniz ya da soru işaretleriniz varsa eğer doktorunuz ile paylaşabilir ve yardım alabilirsiniz.
Yeme İçmenin Kesilmesi
Ameliyattan bir gece önce karnınızı çok fazla doyurmamanız ve hafif gıdalar ile atıştırma yapmanız yeterli olacaktır. Yeme içmenin kesilmesi ameliyattan bir gece önce olacaktır ve doktorlar bunun yeterli olacağını söylüyor. Sigara ve alkol konusunda bir üst başlıkta gerekli uyarıları yaptık. Bu iki içecek bedenlerinize yeteri kadar zarar veriyor ve ameliyat gibi hassas bir müdahale öncesi çok daha zararlı bir hal alıyor. Ameliyata, daha sağlıklı bir beden ile hazırlanmanızda fayda var bu yüzden sigara ev alkolden olabildiğince uzak durmak gerekiyor. Yeme içmenin kesilmesi bazı hastalarda farklı olabiliyor ve bu konuda doktorunuzdan bilgi almanızı öneriyoruz. Yapılacak tetkikler neticesinde bu konuda da en doğru bilgi hekim tarafından sizlere ulaştırılacaktır.
Alkol ve Sigaranın Kesilmesi
Alkol ve sigara, insan sağlığına en fazla zarar veren içecekler arasında gösteriliyor. Bedenlerinizin yıpranmasına ve sağlığınızı kaybetmenize neden olan bu zararlı içecekler, ameliyat öncesi dönemde uzak durulması gerekenler listesinde yer alıyor. En az 10 gün öncesinden alkol ve sigarayı bırakmanız gerekiyor ve doktorunuz da bu konuda uyarılarını yapacaktır. Bedenlerinizin daha diri ve daha sağlıklı olması önemli bu yüzden ameliyattan önceki süreçte daha dikkatli davranmak gerekiyor. Doktorunuzun uyarılarını göz ardı etmemeli ve bu uyarılar doğrultusunda hareket etmelisiniz. Özellikle ameliyat günü sigara içme gibi bir hataya düşmeyin çünkü doktorların bu konuda tavrı net ve hastaları bilinçlendirmeye de devam ediyorlar.
Düzenli Kullanılan İlaçların Kesilmesi
Ameliyattan 10 gün kadar önce ilaç kullanımının bırakılması gerekiyor. İlaçların bazıları kan sulandırıcı özelliğe sahip ve ameliyat esnasında meydana gelecek kanama nedeniyle bu ilaçların kullanılması da herhangi bir şekilde tavsiye edilmiyor. Düzenli kullandığınız ilaçları doktorunuz ile paylaşmalı ve bu konuda bilgi vermelisiniz. Kullandığınız ilaç çok basit ve zayıf bir ağrı kesici dahi olsa ameliyata olumsuz anlamda etki edebilir bu yüzden doktorunuz ile paylaşmanız gerektiği ifade ediliyor. Daha önce tedavi almışsanız ya da cerrahi bir operasyon geçirmiş iseniz bu bilgiyi de doktorunuz ile paylaşmalısınız. Ameliyata etki edecek olumsuz bir durum varsa eğer gerekli uyarılar yapılacak ve hatta ameliyat tarihi değiştirilecektir.
Yatış için Gerekli Hazırlıkların Yapılması
Ameliyattan hemen sonra gündelik hayatlarınıza kaldığınız yerden devam etmeniz ne yazık ki mümkün olmayacaktır. Belli bir süre hastanede kalacaksınız ve gözetim altında tutulacaksınız. Bu süreyi belirleyecek olan kişi elbette operasyonu gerçekleştirecek olan hekimdir. Gözetim esnasında meydana gelebilecek herhangi bir sorun ya da hastanın vereceği olumsuz reaksiyon gözetim süresini uzatabilir. Bu yüzden net bir süre vermek ya da şu tarihte hastaneden çıkabilirsiniz demek doğru olmayacaktır. Bu konuda hekim ile görüşebilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Yatış esnasında refakatçiye de ihtiyacınız olacaktır bu yüzden hasta yakınlarına da büyük bir sorumluluk düşeceğini söyleyebiliriz.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Öncesi
Cerrahi müdahale öncesi hastanın yerine getirmesi gereken birtakım detaylar muhakkak olacaktır. Bu detaylara ne kadar çok özen gösterirseniz ameliyat hazırlığınız da daha sağlıklı ve kolay olacaktır. Bununla birlikte alınacak olan önlemler operasyonu da daha sağlıklı kılacak. Özellikle şehir dışından ameliyat için gelecek olan hastaların daha fazla hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Bu konuda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz ve az sonra başlıklar halinde bahsedeceğimiz konular da yine sizleri yakından ilgilendiren konulardır. Kullandığınız ilaçlar, tükettiğiniz gıdalar ve çok daha fazla detay karşınıza çıkacak ve bu detayları yerine getirmeniz istenecektir.
Şehir Dışı/Yurt Dışından Gelenler Ne Yapmalı
Ameliyattan bir gün önce, ameliyat olacağınız şehirde bulunmanız tavsiye edilmiyor. Daha erken bir sürede şehirde yer alırsanız dinlenmeye de vaktiniz olacaktır. Ameliyattan 1 hafta kadar önce kullandığınız ilaçları terk etmeniz gerekiyor. Yine aynı şekilde alkol ve sigara gibi zararlı içecekler de uzak durmanız gerekenler listesinde yerini alıyor. İyi dinlemenizde fayda var ve özellikle ameliyattan bir gün öncesinde iyi bir uyku çekmeniz tavsiye ediliyor. Zihinsel hazırlık ile birlikte bedensel hazırlığın da hatasız bir şekilde yapılmasında fayda var. Doktorunuz bu konu ile alakalı sizlere hastalığınız için tüm bilgilendirmeleri yapacaktır ve ameliyat olmadan önce de nelere dikkat etmeniz gerekecek bu konuları sizlerle paylaşacaktır. Bu uyarılara dikkat ettiğiniz takdirde ameliyat süreci de daha kolay ve daha kusursuz bir hal alıyor.
Tedavi Yöntemine Karar Verilmesi
Tedavi için çok sayıda alternatif olduğunu yazımızın başında da sizinle paylaşmıştık. Tedavi yönteminin belirlenmesi için hastanın şikayetleri dinlendikten sonra tetkiklerin hatasız bir şekilde yapılması gerekiyor. Ortaya çıkacak sonuçlar neticesinde tedavi yöntemi de daha doğru ve hatasız bir şekilde belirlenecektir. Cerrahi müdahale şartı koşulmuyor ve eğer tetkikler neticesinde ameliyatsız tedavi mümkün ise doktorunuz öncelikli olarak bu yöntemi tercih edecektir. Tetkikler bu bağlamda büyük önem taşıyor ve bununla birlikte hastanın ameliyat için uygun olup olmadığı da yine bu tetkikler neticesinde ortaya çıkacaktır. Kontrollerin ve tetkiklerin ameliyat olacağınız hastanede yapılacağını da bilmenizde fayda var.
Tahlil ve Tetkikler
Tedavi yöntemine karar verilmesi ve ameliyat için hastanın uygunluk durumunun belirlenmesi için tahlil ve tetkiklerin bir uzman tarafından yapılması gerekiyor. Sonuçlar incelendikten sonra karar vermek daha sağlıklı olacaktır. Transit bipartisyon ameliyatını engelleyecek bir durum söz konusu ise yine yapılacak olan tahliller neticesinde daha kısa sürede ortaya çıkıyor ve doktor gerekli önlemlerin alınması için harekete geçiyor. Ameliyatı olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu olduğu takdirde öncelikli olarak hastanın diğer sağlık sorunu üzerine yoğunlaşmak gerekiyor ve bu sorun ortadan kaldırıldıktan sonra ameliyat için tarih belirlemek kesinlikle daha doğrudur.
Hastanın Değerlendirilmesi
Hastanın genel sağlık sorunları değerlendirilmeli ve bununla birlikte şikayetleri dinlenerek hareket edilmelidir. Hasta değerlendirmesi sonrasında gerekli tetkikler yapılacak ve net sonuçlara ulaşılacaktır. Bu bağlamda hem doktora hem de hastaya büyük sorumluluklar yükleniyor. Tetkiklerin eksik yapılması sonuç elde etme konusunda sıkıntı yaşatacaktır bu yüzden uzman bir isim ile iletişimde olmanızı tavsiye ediyoruz. Bu arada az önce belirttiğimiz gibi eğer hastanın bir sağlık sorunu varsa ve bu sorun ameliyatın geleceğini etkileyecek bir sorun ise operasyon ertelenebilir ya da iptal edilebilir. Risk alınacak bir operasyon değil ve ölüm riski taşıyan bu ameliyat için her detayın hatasız bir şekilde göz önünde bulundurulmasında fayda var. Şikayetlerinizi, geçmişte gördüğünüz tedavileri ve geçirdiğiniz hastalıkları da yine doktorunuz ile paylaşmanız da sizlerin lehine olacaktır.
Hastanın Yaşı
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi transit bipartisyon ameliyatında da hastanın yaşı büyük bir öneme sahiptir. Genç hastalarda operasyon süresi çok daha kısa iken yaşlı hastalarda operasyon süresi uzayabiliyor ve bununla birlikte riskler de çok daha fazla oluyor. Kalp hastası olan hastaların bu ameliyatı olması kesinlikle tavsiye edilmiyor ve hiçbir doktor da bu konuda risk almak istemeyecektir. İleri yaştaki hastalar için tetkiklerin sayısı da çok daha fazla ancak genç hastalarda bu durum gözlenmiyor. Yine ameliyat sonrası dönem yaşlı hastalar için sıkıntılı bir süreç olabilirken, genç hastalar için ise daha kısa sürede atlatılabilen bir dönem olarak karşımıza çıkıyor.
Genel Sağlık Durumu
Yazımızın genelinde de bahsettiğimiz gibi hastanın genel sağlık durumu en önemli detaylardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Genel sağlık durumu iyi olmayan ve farklı hastalıklara sahip olan kimselerin ameliyat için hazır olmadığını da belirtmek gerekiyor. Risk alınacak bir müdahale değildir bu yüzden ameliyatı olumsuz etkileyecek en küçük sıkıntı mevcut ise hiç düşünmeden öncelikli olarak bu sorunun üzerine gitmek gerekiyor. Hastanın tedavisi yapıldıktan ve hasta sağlığına kavuştuktan sonra operasyon için harekete geçmek gerekiyor. Doktorunuz da bu konuda gerekli hassasiyeti gösterecek ve sizlere bilgi verecektir. Riskli bir operasyon olduğu için bu tür detaylar bir adım öne çıkıyor.
Düzenli Kullandığı İlaçlar
Ameliyat öncesi dönemde hastanın genel sağlık durumu ile birlikte düzenli olarak kullandığı ilaçların listesi de alınmalı ve kontrol edilmelidir. Ameliyattan 1 hafta ila 10 gün kadar önce bu ilaçların bırakılması gerekiyor ve doktor da hastaya bu konuda gerekli uyarıları yapacaktır. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar ameliyat öncesi dönemde bedenlerinize daha fazla zarar veriyor ve bu zarar ameliyat esnasında daha belirgin bir hal alıyor. Doktor tavsiyesi dışında herhangi bir ilaç kullanmak ciddi anlamda riskleri de beraberinde getirebilir bu yüzden ilaç konusunda büyük bir sorumluluk üstleneceksiniz ve ekstra hassasiyet göstermeniz gerekecek.
Ameliyat Öncesi Hazırlıklar
Ciddi bir operasyondan bahsediyoruz ve bu operasyonda doktor kadar hastanın da dikkatli olmasında fayda var. Ameliyat öncesi yediğiniz içtiğiniz gıdalar bile önem taşıyor. Midenizi rahatsız edecek gıdalardan olabildiğince uzak durmalı ve bu konuda da dikkatli davranmalısınız. Ameliyat öncesi hazırlık sürecinde doktorunuz ile iletişim halinde olmanız da doğru hamleler yapabilmek ve hareket edebilmek adına önemlidir. Ameliyat günü kesinlikle sigara içmiyorsunuz ve ameliyattan 10 gün kadar önce de bu zararlı içecekleri tamamen kesiyorsunuz. Fiziksel hazırlık ile birlikte psikolojik olarak da ameliyata hazırlanmanız gerekiyor. Endişeleriniz ya da soru işaretleriniz varsa eğer doktorunuz ile paylaşabilir ve yardım alabilirsiniz.
Yeme İçmenin Kesilmesi
Ameliyattan bir gece önce karnınızı çok fazla doyurmamanız ve hafif gıdalar ile atıştırma yapmanız yeterli olacaktır. Yeme içmenin kesilmesi ameliyattan bir gece önce olacaktır ve doktorlar bunun yeterli olacağını söylüyor. Sigara ve alkol konusunda bir üst başlıkta gerekli uyarıları yaptık. Bu iki içecek bedenlerinize yeteri kadar zarar veriyor ve ameliyat gibi hassas bir müdahale öncesi çok daha zararlı bir hal alıyor. Ameliyata, daha sağlıklı bir beden ile hazırlanmanızda fayda var bu yüzden sigara ev alkolden olabildiğince uzak durmak gerekiyor. Yeme içmenin kesilmesi bazı hastalarda farklı olabiliyor ve bu konuda doktorunuzdan bilgi almanızı öneriyoruz. Yapılacak tetkikler neticesinde bu konuda da en doğru bilgi hekim tarafından sizlere ulaştırılacaktır.
Alkol ve Sigaranın Kesilmesi
Alkol ve sigara, insan sağlığına en fazla zarar veren içecekler arasında gösteriliyor. Bedenlerinizin yıpranmasına ve sağlığınızı kaybetmenize neden olan bu zararlı içecekler, ameliyat öncesi dönemde uzak durulması gerekenler listesinde yer alıyor. En az 10 gün öncesinden alkol ve sigarayı bırakmanız gerekiyor ve doktorunuz da bu konuda uyarılarını yapacaktır. Bedenlerinizin daha diri ve daha sağlıklı olması önemli bu yüzden ameliyattan önceki süreçte daha dikkatli davranmak gerekiyor. Doktorunuzun uyarılarını göz ardı etmemeli ve bu uyarılar doğrultusunda hareket etmelisiniz. Özellikle ameliyat günü sigara içme gibi bir hataya düşmeyin çünkü doktorların bu konuda tavrı net ve hastaları bilinçlendirmeye de devam ediyorlar.
Düzenli Kullanılan İlaçların Kesilmesi
Ameliyattan 10 gün kadar önce ilaç kullanımının bırakılması gerekiyor. İlaçların bazıları kan sulandırıcı özelliğe sahip ve ameliyat esnasında meydana gelecek kanama nedeniyle bu ilaçların kullanılması da herhangi bir şekilde tavsiye edilmiyor. Düzenli kullandığınız ilaçları doktorunuz ile paylaşmalı ve bu konuda bilgi vermelisiniz. Kullandığınız ilaç çok basit ve zayıf bir ağrı kesici dahi olsa ameliyata olumsuz anlamda etki edebilir bu yüzden doktorunuz ile paylaşmanız gerektiği ifade ediliyor. Daha önce tedavi almışsanız ya da cerrahi bir operasyon geçirmiş iseniz bu bilgiyi de doktorunuz ile paylaşmalısınız. Ameliyata etki edecek olumsuz bir durum varsa eğer gerekli uyarılar yapılacak ve hatta ameliyat tarihi değiştirilecektir.
Yatış için Gerekli Hazırlıkların Yapılması
Ameliyattan hemen sonra gündelik hayatlarınıza kaldığınız yerden devam etmeniz ne yazık ki mümkün olmayacaktır. Belli bir süre hastanede kalacaksınız ve gözetim altında tutulacaksınız. Bu süreyi belirleyecek olan kişi elbette operasyonu gerçekleştirecek olan hekimdir. Gözetim esnasında meydana gelebilecek herhangi bir sorun ya da hastanın vereceği olumsuz reaksiyon gözetim süresini uzatabilir. Bu yüzden net bir süre vermek ya da şu tarihte hastaneden çıkabilirsiniz demek doğru olmayacaktır. Bu konuda hekim ile görüşebilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Yatış esnasında refakatçiye de ihtiyacınız olacaktır bu yüzden hasta yakınlarına da büyük bir sorumluluk düşeceğini söyleyebiliriz.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Sonrası
Ameliyat öncesi dönemde ve ameliyat sürecinde gösterilecek hassasiyet, ameliyat sonrası dönemde de karşınıza çıkacaktır. Doktorunuz ile sıkı bir iletişimde olmalı ve uyarılarını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Uyku pozisyonu, beslenme düzenli, hareketlilik ve daha birçok detay karşınıza çıkıyor. Hasta ile birlikte hasta yakınları da bu uyarıları göz önünde bulundurmalı ve hastaya yardımcı olmalıdırlar. Hastanede uzun süre alabilirsiniz ve gözetim süresi boyunca doktor kontrolünde olacaksınız ancak taburcu edildikten sonra görev size ve yakınlarınıza düşüyor. Ne kadar çok hassasiyet gösterir ve dikkatli olursanız iyileşme sürecine yapacağınız katkı da bir o kadar fazla olacaktır. Ameliyat sonrası dönem de hasta için büyük önem taşıyor ve yapılan uyarılar da bir hayli fazla.
Risk Faktörleri
Transit bipartisyon ameliyatından sonra karşınıza birtakım sorunlar çıkabilir. Şiddetli ağrı da bunlardan bir tanesidir. Riskli bir operasyon bunu kabul etmek gerekiyor ancak az önce de söylediğimiz gibi uyarıları göz önünde bulundurur ve doktorunuz ile iletişim halinde olursanız iyileşme süreci daha sağlıklı ilerleyecek ve riskler de en aza indirgenecektir. Karşınıza çıkacak risklerden bir tanesi de yüksek ateş sorunudur. Bu normal bir ağrı değil ve uykularınızı bölecek seviyeye de ulaşabiliyor. Bu tür durumlarda hiç vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçebilir ve sorunu onunla paylaşabilirsiniz. Gerekli tedavi yapılacak ve kendinizi daha iyi hissetmeniz sağlanacaktır.
Komplikasyonlar/Yan Etkiler
Kanama riski en çok karşı karşıya gelinen risklerden bir tanesidir. Bu tür durumlarda birçok hasta paniğe kapılıyor ve amatörce müdahaleler ile birlikte kendine çok daha fazla zarar verebiliyor. Hiç vakit kaybetmeden bu sorunu doktorunuza iletmenizi tavsiye ediyoruz. Bir diğer komplikasyon ise şiddetli baş dönmesidir. Ağrılar ile birlikte gerçekleştiği takdirde kişinin gündelik hayatını sekteye uğratabiliyor ve daha can sıkıcı bir hal alabiliyor. Dikkatli olmakta fayda var ve daha da önemlisi endişeye kapılmadan doktorunuza bu durumu bildirmelisiniz. Ameliyat öncesinde de sizleri bekleyen riskler ve sorunlar yine sizinle ve yakınlarınız ile paylaşılacak ve bu tür sorunlar karşısında ne yapmanız gerektiği detaylı bir şekilde aktarılacaktır.
Hastanede Kalış Dönemi
Bu dönemde gözetim altında olacaksınız ve en küçük sorunda doktorunuza ulaşmanız da çok daha kolay olacaktır. Bir refakatçiye ihtiyacınız var ve birtakım prosedürlerin yerine getirilmesi konusunda da işlemleri yakınlarınız yapacaktır. Kişisel ihtiyaçlarınız için de yine yakınlarınızdan yardım alabilirsiniz. Hastanede kalış ve yatış süresi hakkında net bir bilgi veremiyoruz çünkü hastanın reaksiyonuna göre bu süre değişiklik gösterebiliyor. Ameliyat sonrası aynı gün taburcu edilmek gibi bir durum söz konusu değildir ve bir süre hastanede kalacaksınız. Gözetim esnasında doktordan bilgi alabilirsiniz. İyileşme sürecini hızlandırmak adına hastanede kalmanız da yine sizlerin lehine olacaktır.
İyileşme Süreci
1 aylık bir dinlenme süresi sizleri bekliyor. Bu süre zarfında gündelik ihtiyaçlarınızı elbette kendiniz karşılayabileceksiniz ancak hareket kabiliyetinizi yeniden kazanabilmeniz biraz zaman alacaktır. Tan iyileşme konusunda yine net bir süre vermek doğru olmayacaktır çünkü vereceğiniz reaksiyon bu süreyi etkiliyor. İyileşme sürecinde göstereceğiniz hassasiyet de büyük önem taşıyor ve doktorunuzun uyarılarını göz önünde bulundurarak hareket ettiğiniz takdirde bu süre daha hızlı ve daha sağlıklı bir hal alıyor.
Beslenme
Transit bipartisyon ameliyatından sonra bedenleriniz yorgun düşecek ve daha zayıf bir hal alacaktır. Beslenme konusunda ihtiyacınız olan gıdaları tereddüt etmeden tüketebilirsiniz ancak tuvalette sizleri zorlayacak ya da ıkınma eylemini daha güç hale getirecek sindirimi zor gıdalardan uzak durmanızda fayda var.
Sık Sorulan Sorular
Cerrahi müdahale söz konusu olduğu takdirde birçok hasta geri adım atıyor. Endişeler, korkular ve soru işaretleri bir araya gelince hastaların bu tutumunu da normal karşılamak mümkündür. Bilinen birçok yanlış var ve bu yanlışların düzeltilmesi gerekiyor. Sık sorulan sorular başlığı atında merak ettiğiniz soruları, yanıtları ile birlikte siz değerli hastalara sunmayı tercih ettik. Yine aklınıza takılan şüpheli bir durum ya da soru olursa eğer hiç çekinmeden doktorunuz ile paylaşabilir ve yanıt bulabilirsiniz. Yapılacak olan bu ameliyatta fiziksel hazırlığın yanı sıra zihinsel hazırlıkta çok büyük bir öneme sahiptir. Doktorlarınız da bu konuda sizlere en iyi şekilde yardımcı olacak ve bilgi verecektir.
Şeker Hastalığı Ameliyatına Uygun muyum?
Ameliyata uygunluk durumunuz için buradan bir şeyler söylemek kesinlikle hatalı olacaktır. Şikayetler doğrultusunda doktorunuzun kapısını çaldığınızda gerekli tetkikler en kısa sürede yapılacak ve ameliyat için uygun olup olmadığınız tarafınıza bildirilecektir. Kalp hastası iseniz bu ameliyat için uygun olmadığınızı söyleyebiliriz ancak farklı sağlık sorunları için direkt bilgi vermek doğru değildir. Tetkikler ile birlikte genel sağlık sorunları da daha net bir şekilde ortaya çıkıyor ve bu sorunların ameliyatı hangi ölçüde etkileyip etkilemeyeceği de hastaya aktarılıyor. Bu konuda en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
Ameliyat Güvenli midir?
Uzman ve daha da önemlisi bu operasyonu defalarca gerçekleştirmiş olan bir cerrah ile hareket ettiğiniz takdirde elbette güvenlidir. Klinik ve doktor seçiminin doğru yapılması bu yüzden büyük bir öneme sahip. Ülkemizde bu operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştiren çok sayıda hekim var ve araştırmalarınızı yaparsanız eğer sizler de bu isimlere daha kısa sürede ve kolay bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz. Beklentilerinize yanıt verecek hekimlere ulaşmak adına dilerseniz daha önce bu ameliyatı olmuş olan yakınlarınızdan da yardım ve öneri alabilirsiniz. Online dünyada da birçok tavsiye yer alıyor fakat her bilginin doğruluğunu kabul etmek ne yazık ki riskli bir hareket olacaktır.
Ameliyat Yaş Sınırı Nedir?
Cerrahi müdahalelerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve kişinin kendi kararı ile ameliyatta yer alabilmesi için bu sınır 18 olarak belirlenmiştir. 18 yaşını doldurmuş olan her hasta bu ameliyatı olabilir. Üst sınır ise bulunmuyor ancak genel sağlık durumu iyi olmayan ve kalp hastası olan kimselerin bu ameliyatta yer alması kesinlikle tavsiye edilmiyor ve zaten uzman bir cerrah da bu tür durumlarda ameliyat önerisinde bulunmaz. Doktorunuz ile iletişime geçerek bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz ve dilerseniz tetkikler için de doktorunuzun kapısını çalabilirsiniz. Yaş sınırı ile birlikte genel sağlık durumu da ameliyata girip girmeyeceğinizi belirleyen etkenlerden bir tanesidir. Var olan sağlık sorunu ameliyatı olumsuz etkileyecekse eğer öncelikli olarak bu sorunun üzerine yoğunlaşmak gerekiyor.
Zor Bir Ameliyat mı?
Bu soruya kolay ameliyat yoktur şeklinde yanıt verebiliriz. Kendi içerisinde elbette zor bir ameliyattır ancak anestezi destekli olduğu için operasyon esnasında herhangi bir ağrı ya da acı duymayacaksınız. Hasta ve doktor konforu üst düzey seviyededir ve bu konuda deneyim sahibi bir cerrah ile hareket ettiğiniz takdirde risk faktörleri de en aza indirgenecektir. 4 ila 6 saatlik bir ameliyat süresi sizleri bekliyor fakat bu süre hastanın yaşına ve operasyon esnasında vereceği reaksiyona göre de değişiklik gösterebilir. Ameliyat öncesi doktorunuz tarafından sizlere yapılan uyarıları da göz önünde bulundurmanız ve buna göre hareket etmeniz gerekiyor.
Ağrı Olur mu? Kaç günde İyileşir?
Ameliyat sonrası meydana gelecek sorunlardan bir tanesi şiddetli ağrılardır. Bu arpılar kimi zaman uykularınızı bölecek seviyeye ulaşabiliyor ve zirveye çıkıyor. Doktor tarafından verilecek ağrı kesici ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması da bu yüzden büyük öneme sahiptir. Reçeteyi düzenli kullandığınız takdirde en azından rahat bir uyku çekebilir ve iyileşme sürecine de katkıda bulunabilirsiniz. Ağrı muhakkak olacaktır ancak bazı hastalarda bu durum daha kısa süreli olurken bazı hastalarda ise daha uzun süreli ve daha şiddetli bir hal alıyor. Bu can sıkıcı durum haddinden fazla sürdüğü takdirde doktorunuz ile iletişime geçerek şikayetlerinizi de onunla paylaşmanız gerekiyor. İlaçların dozu arttırılabilir ya da farklı bir tedavi yöntemi ile birlikte hasta eski sağlığına daha kısa sürede kavuşturulabilir…
İstirahat Raporu Alabilir miyim?
Cerrahi müdahaleler sonrasında hastanede bir süre yatıyor ve gözetim altında tutuluyorsunuz. Hastane sonrası dönem için de rapor alabilirsiniz ve özellikle ağır bir işte çalışıyorsanız bu durumu doktorunuz ile de paylaşmanız gerekiyor. Rapor konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız ve ağrılarınız devam ettiği takdirde rapor süresi de uzatılabilir.
Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?
Ameliyattan sonra yapılacak olan düzenli kontrollerin tarihi doktorunuz tarafından belirlenecek ve sizinle paylaşılacaktır. Kontrol tarihlerini takip etmenizi ve tam katılım sağlamanızı tavsiye ediyoruz. Bu kontroller ile birlikte iyileşme süreci hakkında bilgi edinmek daha kolay ve doğru olacaktır.
Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirlenmekte?
Fiyatlar konusunda en önemli detaylardan bir tanesi elbette uygulanacak tedavi yöntemidir. Bununla birlikte tercih edeceğiniz klinik ve doktor da yine fiyatların değişmesine neden olan unsurlar arasında gösterilebilir.
Ameliyat Olanların Yorumu Neden Önemli?
Daha önce bu ameliyatı olan hastalar size nazaran daha tecrübeli oldukları için yorumlarını da önemsemeniz gerekiyor. Bu yorumlar, ameliyat hakkında sizlere de fikir verecek ve hatta aklınızdaki soru işaretlerinin ortadan kalkması adına yine sizlere yardımcı olacaktır. Bu yorumlara online dünya üzerinden ulaşmak da mümkündür.
Transit Bipartisyon Ameliyatını Kimler Olabilir?
Transit bipartisyon ameliyatının temel amacı tüketilen besin miktarını kısıtlamak ve tüketilenlerin de emilimini bozmaktır. Doğal olarak metabolizma hastalıklarının çözülmesi için oldukça etkili bir yöntemdir. Transit bipartisyon ameliyatı diyabet hastalarına belirli bir kilonun da varlığı durumunda uygulanır. Yani hem diyabet hem de obezite hastalığını beraber yaşayanlar bu tedavinin hedef kitlesidir. Ancak herkes bu tedaviye uygun değildir. Operasyona geçmeden önce hastada belirli şartlar aranır.
Transit Bipartisyon Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Uzman bir cerrah tarafından yapıldığında transit bipartisyon ameliyatları oldukça risksizdir. Cerrahiye ve genel anesteziye bağlı riskler dışında, tedavinin temel enstrümanlarından kaynaklanan çeşitli riskler de bulunur. Emilimin bozulmasına bağlı olarak çeşitli vitamin ve mineraller normalden çok daha az sindirilebilir hale gelir. Ayrıca kilo verme – alma süreci kontrol edilemez hale gelir. Riskleri azaltmak için operasyondan önce hasta seçimine büyük özen gösterilir.
Transit Bipartisyon Ameliyatından Sonra Beslenmenin Önemi Nedir?
Transit bipartisyon ameliyatlarından hemen sonra standart bir beslenme düzenine geçilmez. Mideyi ve yeni bağırsak yolunu koruyacak şekilde kümülatif bir beslenme düzenine geçilir ve bu düzen yaklaşık olarak bir ay sürdürülür. İlk iki hafta sıvı diyet, sonraki iki hafta püre diyet ve sonrasında katı diyet uygulanır. Ayrıca kilo verme hızını ayarlamak ve diyabeti daha hızlı tedavi etmek için de özel diyetler uygulanır. Yani ameliyat kadar önemli olan bir diğer husus da beslenmedir.
Transit Bipartisyon Ameliyatı İle Şekerim Geçer Mi?
Transit bipartisyon ameliyatları hem diyabeti hem de diyabete bağlı olarak gelişen fazla kiloları tedavi etmek amacıyla uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Doğru hasta seçimi yapıldığında şekerin tedavi edilme ihtimali yüzde yüze yakındır. Bağırsakların akış şemasının değiştiriliyor olması sayesinde insülin miktarı artarken insüline direnç gösteren hormonlar azalır. Doğal bir sürecin sonunda hasta istemese dahi şekeri ortadan kalkar.
Hangi Şeker Hastalarına Transit Bipartisyon Ameliyatı Yapılır?
Her şeker hastasına transit bipartisyon ameliyatı uygulanmaz. İlk şart hastanın tip 2 diyabetinin olmasıdır. Sonrasında ise insülin rezervinin yeterli olup olmadığına bakılır. Eğer hasta bu şartı da sağlıyorsa sonrasında daha özel şartlar aranarak hasta ile yöntemin tam olarak eşleşmesi sağlanır. Belirli bir vücut kitle indeksi, ameliyatsız yöntemlerin ne denli uygulandığı başlıca şartlardır. Tip 1 diyabet hastalarına ise ne metabolik cerrahi ne de bariatrik cerrahi uygulanamaz.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Kaç Saat (Ne Kadar) Sürer?
Transit bipartisyon ameliyatında önce mideye sonrasında ise ince bağırsağa ciddi bir müdahale gerçekleştirilir. Operasyon genel anestezi altında yapılır ve oldukça uzun sürer. Hastanın fiziki durumu, eşlik eden hastalıklar, metabolizmasının anlık durumu gibi faktörler operasyon süresini etkiler. Duruma göre iki ile altı saat arasında sürmesi mümkündür operasyonun.
Transit Bipartisyon Ameliyatından Kaç Gün Sonra Spor Yapılabilir?
Transit bipartisyon ameliyatları sırasında dışarıda ciddi bir ameliyat izi olmasa da iç bölgede ciddi etkiler oluşmuş durumdadır. Bağlantı noktalarına yapılan zımbalar, kaçak riski gibi faktörler operasyondan sonraki süreci oldukça özel hale getirir. Herhangi bir kaçak ya da kanama riskine mahal vermemek için en azından üç hafta spor yapılmamalıdır. Üçüncü hafta ile altıncı ay arasında hafif sporlar yapılmalı, kilo verildikçe de daha ağır sporlara geçilmelidir.
Transit Bipartisyon Ameliyatından Kaç Gün Sonra Banyoya Girilebilir?
Transit bipartisyon ameliyatlarının yüzde doksanı kapalı yani laparoskopik cerrahi ile icra edilir. Doğal olarak vücudun dışında dört – altı arası delikten başka herhangi bir iz olmaz. Bu kesi noktaları da yedi – on gün içerisinde tamamen iyileşir. İdeal olan eğer var ise dikişlerin alınmasını takiben yapılan banyodur. Yine de üçüncü günden sonra ılık su kullanarak ve ovalamadan banyo yapılabilir. Açık teknikte ise mutlaka tüm dikişlerin alınması beklenmelidir banyo yapmak için.