Öfke Kontrol Bozukluğu
- Sık Sorulan Sorular
- Öfke Kontrol Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
- Tedavi süresi ne kadar?
- Öfke kontrol bozukluğu nelere sebep olur?
- Tamamen iyileşmek mümkün mü?
- Öfke kontrol bozukluğu yaşayan hastaların çevresindekiler nasıl hareket etmelidir?
- Öfke kontrol bozukluğu nasıl fark edilir?
- Öfke kontrol bozukluğunda tedavi şart mı?
Hoşnut olmadığımız durumlarda verdiğimiz sert tepki olarak da tanımlayabileceğimiz öfkelenme durumu, çocuk yaşlarda yaşanan sıkıntılar ya da genetik faktörlere bağlı olarak bir hastalığa dönüşebiliyor. Trafikte, gündelik hayatlarımızda ya da iş hayatlarımızda verdiğimiz tepkilerin abartılı olması durumu da öfke kontrol bozukluğu olarak tanımlanabilir.
Bu konuda kişinin kendini kontrol edemediği ve kısa süre içerisinde pişmanlık duyduğunu da söylemek mümkündür. Travmalara bağlı olarak gelişme kaydeden bu hastalık, rahatlatıcı ilaçlar ve psikoterapi desteği ile birlikte kısa süre içerisinde kontrol altına alınabiliyor. Doğru tedavi yöntemi ile birlikte sizler de genel sağlık durumunuzun iyiye gittiğini fark edecek ve daha sakin bir karaktere sahip olacaksınız.
Öfke Kontrol Bozukluğu Hakkında
Hastalık ve travmalara bağlı olarak gelişme kaydeden ve bununla birlikte çocuk yaşta yaşanan psikolojik baskı ve çevresel etkenler kaynaklı bir sorun olarak karşımıza çıkan öfke kontrol bozukluğu, kişinin çevre edinmesinde ve topluluk içerisinde yaşamasında sıkıntılara yol açabiliyor. Kişi, yaptığı davranışın ve verdiği tepkinin ne kadar büyük olduğunun farkına varamıyor ancak ortalık sakinleştikten sonra kendine geliyor ve pişmanlık duygusuna kapılıyor.
Travmaya bağlı olarak gelişme kaydeden bu sorunun tedavisinde genellikle ilaç tedavisine başvuruluyor ve aynı zamanda terapi desteği de bir adım öne çıkıyor. Tedavinin bir ömür boyu devam etmesi, kişinin genel sağlığı ve ruh hali adına da büyük bir öneme sahiptir.
Öfke Kontrol bozukluğu Nedir?
Tepki ve sinir anında, öfkenin kontrol edilememesi ve abartılı bir hal alması olarak tanımlamak mümkündür. Bu durum dönemsel bir rahatsızlık gibi oraya çıkabilir ancak bazı hastalarda kronik hale geldiğini de belirtmek gerekiyor. Baskıcı bir ailede büyüyen çocuklar, boşanma sürecinde sıkıntı yaşayan yetişkinler ve agresif bir arkadaş çevresine sahip olan kimselerde bu sorunun daha sık bir şekilde meydana geldiğini görebiliyoruz.
Öfkesini ve tepkilerini kontrol etme konusunda sorun yaşayan hastalar, sosyal hayatlarında olduğu gibi iş hayatında da büyük sıkıntı yaşıyor ve adapte olma konusunda da bir hayli zorlanıyorlar.
Öfke Kontrol Bozukluğu Nedenleri
Tepkilerinizin yersiz ve abartılı olduğunu düşünüyorsanız eğer geçmişe dönüp çocukluğunuzu detaylı bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Çocukluğunuzda yaşadığınız travmatik bir olayın yanı sıra aile baskısı da yine bu sorunun en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Serotonin salgısının anormal bir şekilde salgılanıyor olması ve aile içi şiddet gibi faktörleri de unutmamak gerekiyor.
Öfke kontrol bozukluğu, tedavi edilebilen sorunlardan bir tanesidir ancak uzun süre devam edecek bir terapi desteğine ihtiyacınız olacaktır. Bazı hastalar bu desteği ömür boyu almak zorundadır. Çocukluk döneminde yaşanan baskı, şiddet ve travmalar, asıl sebep olarak karşımıza çıkıyor ve terapilerde de genellikle bu döneme göz atılıyor.
Çocukluk Döneminde Yaşanan Travmalar
Çocuklar, yaşadıkları birçok şeyi unutmuyor ve özellikle travma boyutuna ulaşan sıkıntılı anları hafızalarından silmeleri çok daha zor olacaktır. Bu dönemde yaşanan travmalar, ilerleyen dönemlerde öfke kontrol bozukluğu gibi ciddi sorunlara sebebiyet verebiliyor. Bunun yanı sıra aile içi şiddet ya da çocuğun, yakınları tarafından sık sık şiddete uğraması da bu hastalığı beraberinde getirecektir.
Psikoterapi seanslarında genellikle çocukluk dönemi araştırılıyor ve hafızaya kazınan büyük ve etkileyici olayların çözümlenmesi adına mücadele veriliyor. Yalnızca psikoterapi değil, aynı zamanda sakinleştirici ilaç desteğine de ihtiyaç duyulacaktır. Herhangi bir belirti ya da şikayet durumunda tıbbi destek almanızı tavsiye ediyoruz, aksi takdirde hayatınız yaşanılmaz ve zor bir hal alacaktır.
Serotonin Salgısında Bozukluk
Hormonal dengenin sağlanamaması ve serotonin salınımının anormal bir şekilde gerçekleşiyor olması da yine bu hastalığı tetikleyen unsurlardan bir tanesidir. Çocukluk döneminde travma yaşamamış olabilirsiniz ya da gayet mutlu bir ailede yaşamınızı sürdürüyor da olabilirsiniz. Hormonal dengesizlik durumu mevcut ise öfke kontrol bozukluğu ile karşı karşıya gelme riskiniz emin olun çok fazladır.
Bu tür bir durum tespit edildiği takdirde ilaç tedavisine başvurulacak ve hormonal dengenin sağlanması adına uzunca bir süre tedavi devam edecektir. Tam iyileşme gerçekleştiğinde ilaç tedavisi sonlandırılıyor ve hayatlarınıza normal bir şekilde devam edebiliyorsunuz. Dilerseniz düzenli olarak psikoterapi desteği de alabilir ve sıkıntılarınızı uzmanlar ile paylaşabilirsiniz.
Suçluluk Duygusu
Öfke kontrol bozukluğu sorunu yaşayan hastalar incelendiğinde, suçluluk duygusu ile bu tepkiyi verdiklerini görebiliyoruz. İşlediği suçu ört bas etmek için kendi geliştirdiği bir yöntemmiş gibi bunun arkasına sığınıyor ve kendini haklı çıkaracağını düşünebiliyorlar. Bu durum bir süre sonra alışkanlık haline geliyor ve kişi bunu gündelik hayatına yansıtıyor.
Tedavi olmadığınız takdirde sosyal hayatlarınızda ve iş hayatınızda da büyük sıkıntılar yaşayacak ve çevre edinme konusunda zorlanacaksınız. İlaç tedavisi ve psikoterapi desteği ile birlikte çözümlenecek olan bu hastalıktan kurtulmak mümkün ve başarı oranının bir hayli yüksek olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Doğru tedavi yöntemi ile birlikte kendinizi anlık olarak kontrol edebilecek ve sinir anında daha sakin tepkiler verdiğinizi fark edeceksiniz.
Dışlanmışlık Duygusu
Kendini topluma ait hissetmeyen ya da yakın çevresi tarafından kabul edilmeyen kimseler, dışlanmışlık duygusuna bağlı olarak daha öfkeli ve daha gergin bir ruh haline sahip olabiliyor ve tedavi olmadığı takdirde bu davranışı normal kabul ediyor. Dışlanmışlık duygusu, kişiyi sosyal hayattan soyutluyor ve var olan özgüveni de yerle bir ediyor. Öfke kontrol bozukluğunu tetikleyen ve bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan en önemli unsurlardan bir tanesidir. Hastalığın bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor, aksi takdirde kronik bir hal alabilir ve birtakım iletişim sorunlarına da sebebiyet verebilir.
Aile İçi Şiddet
Sinirlerin gergin olduğu ve birçok olaya gergin bir şekilde tepki veren ailelerin, sağlıklı bir birey yetiştirmeleri ne yazık ki mümkün değildir. Aile içi şiddet ve çocuğun sürekli olarak baskılanması durumu da yine öfke kontrol bozukluğu gibi hastalıkların gün yüzüne çıkmasına sebebiyet veriyor.
Psikoterapi seanslarında kişinin çocukluğuna iniliyor ve var olan sorunun tespit edilmesi sağlanıyor. Aynı zamanda ilaç tedavisi ile de desteklenmelidir ve bu sayede tedavi daha başarılı sonuçlar ortaya koyacaktır. Aile içi şiddet, ülke insanımızın yaşadığı en büyük sorunlardan bir tanesi ve bağırarak ya da kavga ederek bir şeyleri çözebileceğini zanneden ebeveynler, çocuklarının geleceğini de tehlikeye atmaya devam ediyorlar.
Boşanma
Anne ve babası ayrı olan çocukların yanı sıra sıkıntılı bir boşanma süreci geçiren ve bunu hayatının merkezine yerleştiren yetişkinler de öfke kontrol bozukluğu ile karşı karşıya geliyor ve verdikleri ani tepkiler ile birlikte yakın çevrelerini de kısa süre içerisinde kaybediyorlar. Tepkinin büyüklüğü, o an için fark edilmiyor ve hasta kişi bunu normal bir tepki olarak yorumluyor ancak karşısındaki insanların kırıldığını ve üzüldüğünü fark ettiğinde büyük bir pişmanlık duygusu yaşıyor.
Anne ve babanın ayrı olması ve çocuğun sevgiye muhtaç olması da bu sorunu gün yüzüne çıkartan en önemli unsurlardan bir tanesidir. Az önce de bahsettiğimiz gibi tedavisi olan bir hastalıktır ve tıbbi destek aldığınız takdirde sizler de bu hastalıktan kurtulacaksınız.
Öfke Kontrol Bozukluğu Belirtileri
Hastalığı teşhis etmek için belirtileri incelemek çoğu zaman yeterli olacaktır. Herhangi bir gerginlik durumunda ya da bir olaya tepki verirken kalp atışlarınızın hızlandığını fark ediyorsanız eğer bu belirti, hastalığı teşhis etmek adına yeterli olacaktır.
Basit olaylarda bile kendinizi tutamıyor ve daha sert tepkiler veriyorsanız eğer hiç vakit kaybetmeden doktor yardımı almanız gerekiyor. Kalp atışının hızlanması, ellerin titremesi ve bu titreme durumuna vücudun da eşlik etmesi, öfke kontrol bozukluğunun en önemli belirtileri arasında yer alıyor. Tedavi olmadığınız takdirde bu sorun her geçen gün biraz daha büyüyecek ve bir alışkanlığa dönüşecektir.
Kalp Hızının Artması
Az önce de bahsettiğimiz gibi gerginlik anında vücudunuz titremeye başlar ve bununla birlikte kalbinizin daha hızlı attığını fark edersiniz. Öfke kontrol bozukluğunun en önemli belirtilerinden bir tanesi budur ve kişi herhangi bir tepki durumunda kendini kontrol edemeyecek duruma gelir. Yaşanan tartışmada sakin kalan taraf olmak yerine kendini olduğu gibi yansıtmayı tercih edere ve en küçük tartışma bile kısa süre içerisinde büyüyerek daha şiddetli bir hal alır.
Kalp hızının artması ile birlikte ellerdeki titreme ve yine ellerin terlemesi de bir diğer belirti durumudur. Bu tür belirtiler ile karşı karşıya geldiğinizde vakit kaybetmeden tıbbi destek almanızı tavsiye ediyoruz.
Yükselen Tansiyon
Tartışma esnasında ve yine tartışma sonrasında tansiyonun yükselmesi de öfke kontrol bozukluğu sorununun en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Kalp atışı hızlanır ve aynı zamanda tansiyon yükselir. Bu durum genel sağlık sorunlarını da beraberinde getirecek ve birçok farklı hastalığı gün yüzüne çıkartacaktır.
Belirti durumunda vakit kaybetmeden doktorunuzun kapısını çalmalı ve şikayetlerinizi net bir şekilde dile getirmelisiniz. Hastalık devam ettiği sürece yakın çevrenizi kaybedecek ve farklı sağlık sorunları ile de mücadele etmek zorunda kalacaksınız. Öfke kontrol bozukluğu, ciddi bir rahatsızlıktır ve çocukluk döneminde travmatik olaylar yaşayan kimselerde çok daha sık gözlemlenir. Hastaların düzenli olarak psikolojik destek almalarını tavsiye ediyoruz ve bu sayede daha dingin ve daha sakin bir ruh haline sahip olmaları mümkün hale gelecektir.
Sinirlilik Hali
Basit olaylarda ya da tartışma durumunda bile kendini kontrol edememe durumu ve sinirlilik halinin uzunca bir süre devam etmesi de yine en önemli belirtilerden bir tanesidir. Kişi, her ne kadar bu duruma engel olmak istese de bunu yapmakta güçlük çeker ve sinirlilik her geçen dakika biraz daha artar. Tedavi olmadığınız süre boyunca iletişim kurma konusunda sıkıntılar yaşayacak ve karşınızdaki insanları kıracaksınız. Bu durum gündelik hayatlarınızı olduğu gibi sosyal hayatınızı ve iş hayatınızı da olumsuz etkileyecektir. Devam eden sinirlilik hali yüzünden insanlar sizinle konuşmaya çekinecek ve iletişimi de kesmek zorunda kalacaktır.
Saldırgan Davranışlar
Sinirlilik halinin yanı sıra bu tür hastalarda saldırgan davranışların da daha belirgin ve daha güçlü olduğunu görebiliyoruz. Kişi, olaylara normal bir tepki vermek yerine daha gergin ve daha sert bir şekilde tepki vermeyi tercih eder. Karşı taraf geri adım atmadığı takdirde saldırgan bir tavır gün yüzüne çıkacak ve daha kötü sonuçlar doğuracaktır.
Saldırgan davranışlar, çoğu zaman kavga ile sonuçlanıyor ve fiziksel anlamda da zarar görmek mümkündür. Normal bir iletişim kurma biçimi değildir ancak öfke kontrol bozukluğu hastalığına sahip olan kişiler bu durumu rutin hale getirmiş ve normal olarak kabul etmektedirler. Tedavi olunmadığı takdirde bu tavırlar her geçen gün daha da sertleşecektir.
Öfke Kontrol Bozukluğu Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Öfke kontrol bozukluğunun teşhisinde özel bir test uygulamasına tabi tutuluyorsunuz ve bu test sonucunda hastalık tespit edilerek tedavi yöntemi de daha doğru ve sağlıklı bir şekilde belirleniyor. Öfke kontrol bozukluğu, ciddi bir hastalıktır ve kişinin psikolojik sorunlar ile mücadele etmesine de neden olacaktır.
Öfke Kontrol Bozukluğu Test
Doktorunuz size birtakım sorular soracak ve bu sorulara aldığı yanıtlar ile birlikte testi sonlandıracaktır. Yapılacak test neticesinde hastalık hakkında fikir edinmek daha kolay bir hal alıyor ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi de yine bu test sayesinde mümkün olacaktır.
Öfke Kontrol Bozukluğu Risk Faktörleri
Her hastalık gibi öfke kontrol bozukluğu da birtakım riskleri ve komplikasyonları gün yüzüne taşıyor. Epilepsi de bu sorunlardan bir tanesidir ve ne denli ciddi bir hastalık olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Öfke kontrol bozukluğu belirtileri ile karşı karşıya geldiğinizde hiç tereddüt etmeden tıbbi yardım almalı ve genel şikayetlerinizi de doktorunuz ile paylaşmalısınız. Aksi takdirde devam eden dönemde epilepsi gibi ciddi sorunlar karşınıza çıkacak ve hayatlarınızı etkisi altına alacaktır.
Her hastada bu sorunun gözlemlendiğini ya da gözlemleneceğini dile getirmek elbette doğru olmayacaktır ancak risk altında olduğunuzu da hatırlatmak isteriz ve oldukça ciddi bir problemden bahsediyoruz.
Epilepsi Hastalığı
Epilepsinin altında yatan nedenleri incelediğimizde genetik faktörlerin yanı sıra öfke kontrol bozukluğu gibi rahatsızlıkların da yer aldığını görebiliyoruz. İnsan vücudu bir bütün olarak ele alınmalı ve değerlendirmeler de bu doğrultuda yapılmalıdır. Öfke kontrol bozukluğu ile mücadele ediyorsanız eğer bu hastalığın tedavisinde de gecikmemeniz gerekiyor. Aksi takdirde hayatlarınızı ele geçirecek ciddi sorunlar ile karşı karşıya gelebilirsiniz ve az önce de bahsettiğimiz gibi epilepsi hastalığı bunun en net örneklerinden bir tanesidir.
Öfke Kontrol Bozukluğu Komplikasyonları
Hastalıkların büyük bir kısmı, tedavi edilmedikleri takdirde insan vücudunun dengesini bozabiliyor ve bu da birçok farklı soruna sebebiyet veriyor. Öfke kontrol bozukluğu hastalığı ile birlikte karşınıza çıkabilecek ve hayatlarınızı tehlikeye sokabilecek birtakım rahatsızlıklar mevcut. Kalp hastalıkları da bunlardan bir tanesidir ve ölüm riski taşıyan bir hastalıktan bahsetmek mümkün. Ruhsal sorunlar ve diyabet hastalığı gibi sıkıntılar da yine öfke kontrol bozukluğu ile birlikte hayatlarınıza kısa süre içerisinde etki ediyor ve yaşam kalitenizi de büyük ölçüde düşürüyor.
Her zaman dile getirdiğimiz gibi hastalık belirtisi durumunda hiç vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım almalı ve sorunlarınızı detaylı bir şekilde aktarmalısınız. Uygun tedavi yöntemi belirlendikten sonra sizleri daha sağlıklı bir süreç bekliyor olacaktır ve aynı zamanda yaşam kaliteniz de belli oranda yükselecektir.
Kalp Hastalıkları
Öfke kontrol bozukluğu ile birlikte ortaya çıkabilecek sorunlardan bir tanesi ve hatta en tehlikelisi de kalp hastalıklarıdır. Kalp yetmezliği de bunlardan biri ve sinir anında kişinin kalp çarpıntılarının başlaması da bu hastalığın belirtisi olarak kabul ediliyor.
Ruhsal Sorunlar
Sürekli gergin bir ruh haline sahip olmak ve gündelik hayatın tartışma eşliğinde devam ediyor olması, psikolojik sorunları da beraberinde getirecek ve kişiyi rahatsız edecektir. Tıbbi destek almanızı öneriyoruz ve bu sayede hastalıktan kurtulmak ancak mümkün olacaktır. Hastalığın doğal tedavi yöntemleri ile ya da kişinin kendi kendini telkin etmesi ile tedavi edilmesi ne yazık ki mümkün değildir.
Öfke Kontrol Bozukluğu Nasıl Önlenir?
Tıbbi destek almak önceliğiniz olmalıdır ve psikoterapi ile birlikte ilaç tedavisi birlikte yürütüldüğü takdirde emin olun daha başarılı sonuçlar elde edeceksiniz. Psikoterapi seanslarında genellikle çocukluk dönemine inilerek yaşanan travmalar ve sorunlar ele alınıyor. Kişinin hayatına etki eden herhangi bir olay tespit edildiği takdirde bu olayın izlerini silmek adına mücadele veriliyor.
Hastalığı önlemek adına yapılacak bir diğer şey ise nefes egzersizleridir. Özellikle tartışma ya da ikili diyalog esnasında derin derin nefes alıp vermenizi öneriyoruz ve beyne oksijen gittiği anlarda kendinizi daha rahatlamış hissedeceksiniz. Egzersizleri gün içerisinde sık sık yapmanız sizlerin lehine olacak ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Bu sayede ikili ilişkilerde kendinizi kontrol etme konusunda da önemli bir adım atmış olacaksınız.
Öfke Kontrolü Sağlamak
Hastalıktan kurtulmak adına yerine getirebileceğiniz eylemlerden bir tanesi de kendinizi telkin etmek ve kısıtlamak olacaktır. İkili tartışmalardan olabildiğince kaçınmanız gerekiyor ve bunu başardığınız takdirde çok daha sağlıklı iletişim kurabilecek ve karşınızdaki insanı da kırmamış olacaksınız. Bunu tek başınıza yerine getirebilmeniz ne yazık ki bir hayli zor, bu yüzden uzman yardımı almanız daha sağlıklı ve doğru bir eylem olacaktır.
Psikoterapi seansları ile birlikte kendinizi daha güçlü ve daha sakin hissedeceksiniz. Bu sakinlik durumu ikili ilişkileri de olumlu etkileyecek ve kaybettiğiniz özgüveni de kısa süre içerisinde sağlamış olacaksınız.
Öfkenin Altındaki Sebepler
Hastalıktan korunmak ve var olan hastalığı ortadan kaldırabilmek adına altında yatan nedenleri de gözden geçirmek gerekiyor. Çocukluk döneminizde sizleri etkisi altına alan ve uzunca bir süre unutamadığınız olaylar varsa eğer bu detayları gözden geçirmeli ve tıbbi destek almalısınız. Çocukluğuna inmek kalıbı en işe yarar kalıplardan bir tanesidir ve bunu eyleme dökebildiğiniz takdirde emin olun genel sağlık durumunuz her geçen gün biraz daha iyiye gidecektir.
Öfkenin altında yatan sebeplerin çözümlenmesi durumunda sizler de daha sakin bir ruhsal karaktere sahip olacak ve kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Psikoterapi seansları bu konuda fazlasıyla başarılı ve doğru tedavi yöntemi ile birlikte sizler de daha başarılı sonuçlar elde edeceksiniz.
Nefes Egzersizleri
Derin derin ve doğru nefes alış verişi ile birlikte sakinleştiğinizi fark edeceksiniz. Bunu tartışma esnasında yerine getirebileceğiniz gibi gün içerisinde de sık sık uygulamanız gerekiyor. Bu sayede vücudun ihtiyacı olan oksijeni güçlü bir şekilde vücuda entegre edecek ve kendinizi frenleme şansı bulacaksınız.
Egzersiz programı oldukça basit ve boş kaldığınız anlarda ya da kendinizi sinirli hissettiğiniz anlarda da bu programa başvurabilir ve derin derin nefes alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Öfke kontrol bozukluğu, ciddi bir sağlık sorunudur ve kişinin gündelik hayatını olduğu gibi sosyal çevresini ve iş hayatını da etkisi altına almaktadır. Hastalık ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtlamak ve soru işaretlerini ortadan kaldırmak adına bu tür bir başlık oluşturduk.
Öfke Kontrol Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Tıbbi destek almak kesinlikle önceliğiniz olmalıdır ve tedavi yöntemlerine baktığımızda ilaç tedavisinin yanı sıra psikolojik destek terapileri de bir adım öne çıkıyor. Başarılı tedavi yöntemleri ile birlikte bu hastalıktan kurtulmak mümkün ve bu yöntemlerin yanında düzenli olarak nefes egzersizleri yapmanızı da tavsiye ediyoruz.
Derin derin nefes alıp verdiğinizde sakinleştiğinizi ve rahatladığınızı sizler de fark edeceksiniz ve uzmanlar da bu konuda sizleri bilgilendirecektir. Öfke kontrol bozukluğunun tedavisinde cerrahi müdahale ya da doğal tedavi yöntemlerinden bahsetmek söz konusu değildir.
Tedavi süresi ne kadar?
Net bir süre vermek doğru olmayacaktır çünkü hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak bu süre değişiklik gösterebilir ve yine uygulanacak tedaviye bağlı olarak da sürenin uzaması mümkündür. Bu konuda net bir bilgi almak istiyorsanız eğer doktorunuza danışmanız daha doğru olacaktır ve tedavi ile birlikte süre bilgisi de verilecektir.
Öfke kontrol bozukluğu nelere sebep olur?
Kalp ritmin düzensizliğine ve birtakım kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verecek olan öfke kontrol bozukluğu, aynı zamanda psikolojik sorunlara da gebedir. Sürekli olarak gergin bir ruh haline sahip olan kişi, bir süre sonra yakın çevresindeki insanları da kaybedecek ve depresyona girecektir. Erken teşhis her zaman için hayat kurtarıyor ve bu hastalığın tedavisi için de aynı şeyleri söylemek mümkündür.
Tamamen iyileşmek mümkün mü?
Düzenli tedavi ile birlikte tamamen iyileşmek elbette mümkün ancak ilaçları ömür boyu kullanmak durumundasınız, aksi takdirde hastalığın tekrar etme riski doğacak ve sizleri kısa bir süre sonra yeniden rahatsız edecektir.
Öfke kontrol bozukluğu yaşayan hastaların çevresindekiler nasıl hareket etmelidir?
Hasta kişiyi sürekli alttan almak yerine bu davranışının ve öfkesinin yanlış olduğunu dile getirmek ve onu bu hatadan bir an önce döndürmek, en doğru davranış biçimi olacaktır. Alttan alıp sürekli olarak onun bu halini kabul etmek, emin olun hatalı bir davranış biçimidir çünkü bu davranış biçimi hastayı daha da cesaretlendiriyor ve nasılsa karşımdakiler bana alıştı düşüncesinin yer etmesini sağlıyor.
Öfke kontrol bozukluğu nasıl fark edilir?
Her hastalık gibi öfke kontrol bozukluğu hastalığının da birtakım belirtileri var ve bu belirtilerden bir tanesi de kalp ritmindeki düzensizliktir. Özellikle tartışma ve ikili ilişkiler esnasında kal daha hızlı atmaya başlar ve bir süre sonra ellerinizin titrediğini ve terlediğini fark edersiniz. En önemli belirtilerden bir tanesi budur ve hastalığı teşhis etmek adına yeterli olacaktır.
Bir diğer belirti durumu ise ikili ilişkilerde ve diyalog kurma eyleminde sesinizin kısa süre içerisinde yükselmesidir. Normal bir seviyede konuşmak yerine her sorunu tartışarak ya da kavga ederek çözmeye çalışıyorsanız eğer hiç vakit kaybetmeden doktorunuzun kapısını çalmalısınız.
Öfke kontrol bozukluğu, klinik ortamda yapılacak test neticesinde daha kısa süre içerisinde tespit ediliyor ve doktorunuz, hastalığın altında yatan nedeni tespit ettikten hemen sonra uygun tedavi yöntemi konusunda da sizleri bilgilendiriyor. Yazımızın başından bu yana bahsettiğimiz gibi öfke kontrol bozukluğu, tedavi edilebilen bir hastalıktır ve doğru yöntemler tercih edildiğinde başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür.
Doğal tedavi yöntemi ya da cerrahi müdahale gibi tedavi seçeneklerinden bahsetmek mümkün değil ve hastalığın tedavisinde ilaçlar ile birlikte terapilere yer verilmektedir.
Öfke kontrol bozukluğunda tedavi şart mı?
Eğer daha sağlıklı bir yaşantıya sahip olmak ve yakın çevreniz ile daha rahat bir şekilde diyalog kurmak istiyorsanız, tedavi elbette şart hale geliyor. Bu hastalık, evde kendi başınıza tedavi edebileceğiniz ya da istirahat ederek kurtulacağınız bir hastalık türü değildir. Tıbbi destek ve ek yardımlar almak zorundasınız.
Özellikle psikoterapi seansları kendinizi daha iyi hissetmeniz adına bir adım daha öne çıkıyor.
Göstereceğiniz hassasiyet ve daha da önemlisi hasta olduğunuzu kabul etmeniz, tedavinin daha başarılı sonuçlar doğurmasına da yardımcı olacaktır. Birçok hasta, ne yazık ki hastalığı kabul etmiyor ve iyi olduğunu ifade ediyor. Yakın çevresi ile konuştuğumuzda ise tam tersi bir durum ortaya çıkıyor. erken teşhis her zaman için hayat kurtarır ve en küçük belirti durumunda tedavi için harekete geçmeniz, geleceğiniz ve sağlığınız adına önemli bir adım olacaktır.