Sigara Bağımlılığı
Dürtüsel ve önüne geçilmesi güç olan ve bununla birlikte tekrar eden sigara kullanımı davranışı olarak tanımlayabileceğimiz en ciddi sorunlardan bir tanesidir. Kronik beyin hastalığı olarak da tanımlama yapma mümkün ve dünya sağlık örgütüne göre insanlığı tehdit altında tutan ciddi bir risktir. Sigara bağımlılığı, vücudun farklı bölgelerine olumsuz etki ederken aynı zamanda bağışıklık sistemini de günden güne zayıflatıyor ve vücudun savunmasını daha güçsüz hale getiriyor.
Sigara bağımlılığının tedavisi elbette var ancak birçok bağımlı bunu kabul etmiyor ve sigara içmekten büyük keyif aldığını dile getiriyor. Tedaviyi reddettiğiniz her gün vücudunuz biraz daha eriyecek ve büyük zararlar görecektir.
Sigara Bağımlılığı Hakkında
Sigaraya olan ihtiyacın gündelik bir ihtiyaca dönüşmesi ve beyin fonksiyonlarını kısa süre içerisinde ele geçirmesi durumu olarak tanımlamak mümkündür. Ülkemizin ve hatta dünya insanının en büyük sorunlarından bir tanesi olan sigara, yine birçok farklı hastalığın altında yatan en önemli neden olarak da karşımıza çıkıyor.
Sigara bağımlılığından, tedavi olarak kurtulabilirsiniz ve bu tedaviyi kabul ettiğiniz takdirde ilaçların yanı sıra terapilere de ihtiyacınız olacaktır. Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan sigara bırakma hattı da son dönemde yoğun bir şekilde hizmet veriyor ve bu şekilde sigarayı bırakanların sayısı da bir hayli fazladır.
İnsan vücudunda ciddi problemlere yol açan sigaradan olabildiğince uzak durmalı ve dikkatli davranmalısınız.
Sigara Bağımlılığı Nedir?
Nikotin ihtiyacının günlük ihtiyaca dönüşmesi ve beyin fonksiyonlarının buna yönelik çalışması durumu olarak tanımlanabilir. Sigara bağımlısı olan kişi, sigara içmediği zamanlarda daha sinirli ve gergin bir ruh haline sahip olacaktır. Yaptığı herhangi bir işe odaklanma konusunda da büyük sıkıntılar yaşayacak olan bağımlı kişi, gündelik hayatına olduğu gibi sosyal hayatına ve iş hayatına da büyük zararlar veriyor.
Sigara bağımlılığı, en ciddi sorunlardan bir tanesidir ve dünya sağlık örgütü de bunu teyit etmiş durumda.
Ülkemiz insanları da bu bağımlılık ile mücadele vermeye devam ediyor ve bağımlı olduğunu kabul eden kimselerin tedavisi de çok daha kolay bir hal alacaktır.
Sigara Bağımlılığını Kolaylaştıran Durumlar Nelerdir?
Sigara bağımlılığına katkıda bulunan tüm unsurlar göz önüne alındığında psikolojik etkenlerin bir adım önde olduğunu görebiliyoruz. İnsanların, arkasına sığındığı en güçlü neden olduğunu da belirtmek gerekiyor. Kişi, strese girdiğinde ya da herhangi bir olaya sinirlendiğinde çareyi sigarada arıyor ve bulduğunu dile getiriyor.
Bir diğer neden ise çevresel etkenler ve arkadaş ortamıdır. Özellikle gençlik yıllarında sigara içen insanlar ile vakit geçiren gençlerin büyük bir kısmı sigara bağımlılığı ile mücadele etmeye devam ediyor. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi tedavi olmak için harekete geçtiğiniz takdirde bu bağımlılık durumundan kurtulmanız mümkündür ve ilaç tedavisinin yanı sıra terapiler de kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir.
Sigara Bağımlılığı Nedenleri
Sigara bağımlılığının birçok farklı nedeni var ve bunlardan bir tanesi de özenme durumudur. Yakın arkadaşları sigara içen bir kimse, özellikle gençlik yıllarında bunun farklı bir şey olduğunu ve hatta dikkat çekici bir eylem olduğunu düşünerek sigara ile tanışıyor. Bir diğer neden ise aile faktörüdür. Evin içinde sigara içen kalabalık bir topluluk olduğu takdirde kişi buna kayıtsız kalamıyor ve kısa süre içerisinde sigara ile tanışmış oluyor.
Son olarak ruhsal sorunlar da sigara bağımlılığına neden olan unsurlardan bir tanesidir. Ciddi bir bağımlılık türü olduğunu ve tedavi edilmediği takdirde ölüme yol açabileceğini de hatırlatmakta fayda var.
Ruhsal Sorunlar
Psikolojik sorunlar, sıkıntı ve stres durumunda kişi çareyi sigara içmekte buluyor. Sigaranın tüm bu sorunları ortadan kaldırdığını ve onun en iyi arkadaşı olduğunu ifade ediyor. Sigaranın içeriğine baktığımızda bu söylenenleri yerine getirecek ya da sağlayacak bir katkı maddesinin olmadığını görebiliyoruz ancak bağımlı kişi bu duruma kendini inandırmıştır ve her türlü sorunda bir sigara yakarak kendini iyi hissettiğini düşünmektedir.
Ruhsal sorunlar tedavi edildiği takdirde bu bağımlılıktan kurtulmak daha kolay bir hal alıyor ve terapiler de tedavi sürecinde önemli bir rol oynuyor. Bağımlı olduğunuzu kabul edip tedavi için adımlarınızı attığınızda emin olun süreç çok daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerleyecektir.
Özenti
Gençlik yılları oldukça tehlikeli ve ebeveynlerin, çocukları adına bu konuda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Yakın çevrenin sigara içmesi ve bunun cool bir tavır gibi lanse edilmesi, gençlik yıllarında sigaraya başlamanın en büyük nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Özentilik durumu ile birlikte sigara ile tanışan kişi, bir süre sonra sigaraya duyduğu ihtiyacın da arttığını fark ediyor.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki birçok bağımlı, sigaraya bu yüzden başlıyor ve sigara içmenin dikkat çekici bir eylem olduğunu düşünüp arkadaşlarına ayak uydurmayı tercih ediyor. Bu yanılgıdan kurtulmak adına ebeveynlerin de dikkatli olmaları ve çocuklarını sık sık kontrol etmeleri gerekiyor.
Aile Yapısı
Ailenizde sigara içen birileri varsa eğer, sigara ile tanışmanız çok daha kolay bir hal alacaktır. Sigara dumanı ve sigara paketleri ile dolu olan bir ortamda bulunmak sizleri de olumsuz etkileyecek ve tadına bakmak isteyeceksiniz. Aile baskısı, psikolojik sorunlar ya da ailede sigara içenlerin sayısının fazla olması gibi durumlar da bağımlılığı tetikleyen ve güçlendiren nedenlerden bir tanesidir.
Ailenizde sigara içen birileri varsa eğer daha dikkatli olmanız gerekiyor çünkü sigara ile sürekli olarak birliktesiniz ve her an karşınıza çıkıyor. Bu da sigaraya olan erişimi daha kolay hale getiriyor ve deneme isteği uyandırıyor.
Sigara Bağımlılığı Belirtileri
Sigara bağımlılığını tespit etmek çok da zor olmayacaktır. Sigara içen kişi de bu konuda fikir sahibi olabilir ve zaten al ve hareketlerini kontrol etmeye başladığında bu sorun daha net bir şekilde gün yüzüne çıkacaktır. Sigara bağımlılığının en önemli belirtilerinden bir tanesi, tüketilen sigara miktarıdır. Geçmişe nazaran daha fazla içiyor ve sigaraya daha fazla ihtiyaç duyuyorsanız eğer bağımlı olduğunuzu itiraf etmemeniz için hiçbir neden yoktur.
Bir diğer belirti durumu ise yanınızda sigara olmadığı zamanlarda ya da uzun süre sigara içmediğiniz anlarda ruhsal olarak gerginlik yaşamanızdır. Çevreye verdiğiniz tepkiler daha anlamsız ve daha sert olacaktır. Sigara içtiğinizde rahatladığınızı düşünüyor ve onu gerçek bir arkadaş gibi tanımlıyorsanız eğer sizler de bağımlı olarak doktorunuzun karşısına çıkabilirsiniz.
Sigara tüketimi her geçen gün biraz daha artacaktır. İlk başladığınız yıllarda 1 paket içerken, devam eden süreçte 2 pakete ulaştığınızı ve hatta daha da fazlalaştığını göreceksiniz. Bunun önüne geçmek ne yazık ki mümkün değil çünkü nikotin ihtiyacınız sürekli olarak artıyor ve beyin de sizleri bu konuda ciddi bir şekilde uyarıyor.
Son olarak bir belirti durumundan daha bahsetmek istiyoruz… Sigara içmediğinizde odaklanma sorunu yaşıyor ve kendinizi mutsuz hissediyorsanız, bu detayların da ciddi bir belirti durumu olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu tür durumlarda hiç vakit kaybetmeden doktorunuzu ziyaret etmeli ve şikayetlerinizi detaylı bir şekilde anlatarak yardım talebinde bulunmalısınız.
Tüketilen Sigara Miktarı
Sigara bağımlılığını kendi başınıza tespit etmeniz de mümkündür. Uzun süredir içtiğiniz sigara sayısı ile an itibarıyla günde kaç paket sigara içtiğinizi karşılaştırdığınızda bunu hesaplamak ve tespit etmek emin olun daha kolay olacaktır. İçeriğinde yer alan bağımlılık yapan maddeler nedeniyle her geçen gün daha fazla tüketime imza atıyor ve farkında olmadan bu zehrin bağımlısı oluyorsunuz.
İçtiğiniz sigara sayısının dönem dönem artış göstermesi de bağımlılığın en önemli belirtilerinden bir tanesidir. İlaç tedavisi ya da sigara bıraktırma hattı desteği alarak sizler de bu bağımlılıktan kurtulabilirsiniz. Zor ve sıkıntılı bir süreç sizleri bekliyor ancak sigarayı bıraktığınızda yaşayacağınız rahatlama, emin olun sizleri daha fazla mutlu ve huzurlu hissettirecektir.
Direnç Süresi
Elleriniz titremeyecek ya da etrafa saldırmayacaksınız ancak sigara içmediğiniz anlarda gerilecek ve ruhsal anlamda sıkıntı yaşayacaksınız. Direnç süresi kısalıyorsa ve her an sigaraya daha fazla ihtiyaç duyuyorsanız, sizler de bağımlı olduğunuzu kabul etmek durumundasınız. Bir sigarayı söndürüp diğerini yakıyorsanız ya da her iki sigara arasındaki zaman aralığı her geçen gün biraz daha kısalıyorsa, vakit kaybetmeden doktor yardımı almalı ve tedavi için harekete geçmelisiniz.
Sigara bağımlılığı, insan sağlığını doğrudan etkileyen ve yaşamsal faaliyetlere ket vuran sorunlardan bir tanesidir ve tedavi edilmediği takdirde ölüm riski ile karşı karşıya olacağınızı da hatırlatmak isteriz. Tıbbi destek alarak sizler de bu durumdan kurtulabilir ve daha sağlıklı bir hayata merhaba diyebilirsiniz.
Sigara Bağımlılığı Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Sigara bağımlılığını tespit etmek oldukça kolay ve az önce de ifade ettiğimiz gibi bunu doktorunuz yardımı ile ya da kendi başınıza da kolayca tespit edebiliyorsunuz. Genel şikayetlerinizi aktardıktan hemen sonra küçük bir test yapılacak ve bu test neticesinde bağımlılık durumu gözler önüne serilecektir.
Tedavisi olan bir bağımlılık türü ancak her şeyi tedaviye bağlamak yerine zihinsel olarak da kendinizi bu tedaviye hazır hale getirmeniz gerekiyor. İlaçlar ya da terapiler, tek başına kesinlikle yeterli değildir ve hastanın da tıbbi desteğe yanıt vermesi ve aynı zamanda yardımcı olması gerekecektir.
Bağımlılık Testi
Sorulara vereceğiniz yanıtlar doğrultusunda bağımlılık tespit edilebiliyor. Sorulara doğru ve net yanıtlar vermeniz gerekiyor ve bu yanıtlar doğrultusunda doktorunuz gerekli bilgileri sizinle paylaşacaktır.
Ülkemizdeki insanların en büyük sorunlarından bir tanesi diyebiliriz ve yapılan araştırmalar, her 4 kişiden 3 kişinin sigara içtiğini gösteriyor. Bu gerçekten ciddi bir oran ve gerekli önlemlerin de doğru bir şekilde alınması gerekiyor.
Sigara bağımlısı olan kimselerin ruhsal anlamda da büyük sıkıntılar yaşayabileceğini unutmamak gerekiyor ve tedaviyi ertelemek yerine, farklı bir hastalık ile karşı karşıya gelmeden tedavi olmanız daha doğru olacaktır. Bağımlılık testi sonrasında doktorunuz uygun tedavi yöntemini belirleyecek ve sizleri de bilgilendirecektir.
Sigara Bağımlılığı Risk Faktörleri
Sigara ile tanışma yaşı her geçen gün biraz daha düşüyor ve günümüzde bunun örneklerini daha net bir şekilde görebiliyoruz. Risk faktörlerini az sonra inceleyeceğiz ve ergenlik dönemi de bu listede yer alacaktır. Günümüz dünyasında ise ergenlik dönemi öncesi dönemin de sigara ile tanışma dönemleri olduğunu söylemek mümkün. Erken yaşta sigaraya başlayan çocuklar, ilerleyen dönemlerde bunu çok daha dikkat çekici bir hareket gibi görüp arkadaş çevrelerine kendilerini ispatlamak adına bir araç olarak kullanıyorlar. Ebeveynlerin bu konuda çok dikkatli olmaları ve çocuklarını kontrol altında tutmaları gerekiyor. Göstereceğiniz hassasiyet, çocuklarınızın geleceği adına büyük bir öneme sahiptir.
Ergenlik Dönemi
Birçok kötü alışkanlığın tetikleyici olan ergenlik dönemi, çocukların aileden uzaklaşmaları ve kendi kararlarını sorgulamamaları ile birlikte çok daha tehlikeli bir hal alabiliyor. Bu tehlikenin farkında olduğunuz anlarda çocuklarınız ile güçlü bir iletişim kurmanız gerekecektir.
Ergenlik dönemi, sigara bağımlılığında en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir ve koruma altına alınmayan çocuklar, sigara ile daha hızlı bir şekilde tanışıyor. Ergenlik döneminde çocukların büyük bir kısmı arkadaş çevresine hava atabilmek ya da daha cool bir görüntü sergileyebilmek adına sigarayı bir ara olarak görüyor. Ergenlik döneminde çocuğun kendini baskı altında hissetmesi ya da aile ile olan iletişimin zayıf olması da onu sigaraya iten faktörlerden biri olarak gösteriliyor.
Depresyon ve Anksiyete Bozukluğu
Bu tür hastalıklar ile mücadele ediyorsanız eğer sigara bağımlılığı konusunda çok daha dikkatli olmanız gerekecektir. Hastaların büyük bir kısmı, sigaranın kendilerine eşlik ettiğini ve onun gerçek bir arkadaş olduğunu düşünüyor ve bu şekilde ifade ediyor. Sigara içtiğinde sıkıntılarından kurtulduğunu ve rahatladığını söyleyen hastalar, bir süre sonra bağımlı seviyesine ulaşıyor.
Depresyon ya da anksiyete gibi bir sağlık sorununuz varsa eğer kontroller konusunda çok daha hassas ve dikkatli davranmak durumundasınız. Sigara ile tanışıklığınız, kısa süre içerisinde bağımlılığa dönüşebilir ve bu durum genel sağlığınızı da kısa süre içerisinde olumsuz etkileyecektir. Doktor yardımı ve kontrolleri ile birlikte riskleri en aza indirgemek bir nebze de olsa mümkün olacaktır.
Sigara Bağımlılığı Komplikasyonları
Sigara, bağımlılığa dönüştüğü takdirde kısa vadede olmasa bile uzun dönemde birçok farklı hastalığa da sebebiyet verebiliyor. Ölüm riski taşıyan bir bağımlılıktan bahsediyoruz ve sigara içenlerin büyük bir kısmı hayata erken yaşta veda edebiliyor. Komplikasyonları incelediğimizde nikotin yoksunluğu ve aynı zamanda solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok farklı hastalık karşımıza çıkıyor.
Bağımlılıktan kurtulmak adına tıbbi destek alabilir ya da güçlü bir iradeye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız terapi desteği ile de bu sorundan kurtulabilirsiniz. Sigara bağımlılığı, insan sağlığına doğrudan etki eden ciddi bir bağımlılık türüdür ve bağışıklık sistemini de olumsuz etkilemektedir.
Nikotin Yoksunluğu
Sigara bağımlılığı komplikasyonlarını incelediğimizde nikotin yoksunluğu da ciddi bir risk durumu olarak karşımıza çıkıyor. Bağımlı kişi, sigaraya çok sık ihtiyaç duyacak ve daha da kötüsü bu ihtiyaca yanıt alamadığında psikolojik olarak da sıkıntı çekecektir. Sigara olmadığı zamanlarda tedirgin olma durumu ve bununla birlikte sigara bulmak adına verilen mücadele de en sıkıntılı durumlardan bir tanesidir.
Tedavi için adımlarınızı attığınız takdirde ilaç tedavisi ve psikolojik destek unsurları emin olun kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak ve kısa süre içerisinde bu bağımlılıktan kurtulmanızı sağlayacaktır. Başarılı sonuçlar almak adına tedaviye katkıda bulunmalı ve bu konuda daha inançlı bir tavır sergilemelisiniz.
Çeşitli Hastalıklar
Sigara gibi zehirli içeceklerin, bağışıklık sistemini doğrudan etkilediğini ve birçok farklı hastalığa sebep olduğunu da unutmamak gerekiyor. Solunum yolu rahatsızlıkları da bunlardan bir tanesidir ve bağımlılığa dönüşen tüketim ile birlikte çok daha ciddi bir boyuta ulaşacağını da unutmamak gerekiyor. Sigara bağımlılığı, tedavi edilen bir problemdir ve ilaç tedavisinin yanı sıra psikolojik destek ile de bu zehirden kurtulmak mümkün.
Yeni dönemde birçok insanın sigara bıraktırma hattı desteği ile sigaradan kurtulduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Birçok hastalığın tetikleyicisi olan sigara, içeriğinde bulunan zehirli maddeler ile birlikte bağışıklık sistemini de günden güne daha güçsüz ve zayıf hale getirecektir.
Ölüm
Sigara bağımlılığı tedavi edilmediği takdirde ölüm riski taşıdığını da unutmamak gerekiyor. Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi bağışıklık sistemini doğrudan etkiliyor ve vücut savunması da her geçen gün biraz daha zayıflıyor. Bu zayıflama ile birlikte birçok hastalık riski de gün yüzüne çıkıyor.
Sigara, insan vücuduna en çok zarar veren ve bağımlılığı kısa süre içerisinde netleştiren zehirlerden bir tanesidir. Düzenli tüketim ile birlikte bu zehirin kölesi olmanız muhtemel ve bu durumda bağışıklık sistemi de her geçen gün biraz daha güçsüz bir hal alacaktır. Bağımlılıktan kurtulamadığınız takdirde hayata erken veda etmek durumunda kalabilirsiniz ve bunun dışında birçok hastalık ile de mücadele etmek zorunda kalacaksınız. Cildiniz daha bakımsız ve daha zayıf görünürken, nefes alıp vermekte bile güçlük çekeceksiniz.
Sigara Bağımlılığı Nasıl Önlenir?
Sigara ile tanıştığınız anda tehlikenin ne denli ciddi olduğunu düşünerek adımlarınızı atabilirsiniz. Sigara bağımlılığını önlemek için bu zehire hiç başlamamak elbette en doğrusu olacaktır. Eğer bırakmak ya da uzak durmak istiyorsanız, çeşitli aktivitelere ve etkinliklere yönelebilirsiniz. Mutlaka hoşunuza giden ve sizi gerçekten mutlu eden şeyler vardır ve bunları gün içerisinde daha sık yerine getirdiğinizde, sigarayı düşünme sürenizi de azaltmış olacaksınız.
Bununla birlikte sevdiğiniz gıdalara yönelebilir ve kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Bağımlılığın önüne geçmek için tercih edilecek en doğru aktivitelerden bir tanesi ise kesinlikle spor yapmak olacaktır.
Çeşitli aktivitelere Yönelmek
Sigaraya olan ihtiyacı azaltmak ve sigarayı düşünmeyi önlemek adına birçok farklı etkinliğe dahil olabilir ve günün büyük bir kısmını da daha verimli geçirebilirsiniz. Eğer yüzmekten hoşlanıyorsanız bir yüzme kursuna yazılabilir ve vaktinizin büyük bir kısmını kursta geçirebilirsiniz. Futbol oynamak sizin için bir tutku ise gününüzü top ile geçirebilir ve sigaradan uzak kalmanın yanı sıra çok daha sağlıklı bir vücut yapısına da sahip olabilirsiniz.
Hoşunuza giden şeyleri yapmak ve bunu bir etkinliğe dönüştürmek, emin olun sigaraya olan ihtiyacı da her geçen gün biraz daha azaltacak ve bağımlılık riskini de ortadan kaldıracaktır. Hayatınıza katacağınız kalite, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak ve genel sağlık durumunuzun da günden güne iyiye gittiğini göreceksiniz.
Sigara Kullanan Kişilerden Uzaklaşmak
Pasif içici diye nitelendirdiğimiz konumda da olmamanız gerekiyor ve bağımlılıktan korunmak adına bu detayın da büyük bir öneme sahip olduğunu hatırlatmak isteriz. Sigara içen bir çevreye sahip iseniz eğer bu çevreden olabildiğince uzak durmanızı tavsiye ediyoruz ve emin olun en etkili koruma yöntemlerinden bir tanesi olacaktır.
Sigaranın, kısa süre içerisinde bağımlılık yaratan bir etkiye sahip olduğunu unutmamak gerekiyor ve sigara içen kişiler ile uzun süre aynı ortamda bulunduğunuzda bu etkiyi sizler de daha net bir şekilde hissetmiş olacaksınız.
Beslenme Alışkanlıkları
Düzenli ve sağlıklı beslenen kişiler, sigaradan uzak kalmak adına ellerinden gelenin çok daha fazlasını ortaya koyuyor ve sizle de bu konuda gerekli hassasiyeti gösterebilirsiniz. Gece hayatından uzak olmak ve tüketilen gıdalara dikkat etmenin yanı sıra yine tükettiğiniz içecekler konusunda da dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz. Alkol alan kişilerin büyük bir kısmı merak ve ilgi duyduğu için sigaraya da daha kolay başlıyor ve bu durum bir süre sonra bağımlılığı da beraberinde getirecektir.
Gece hayatı ve alkol konusunda kendinizi dizginleyemiyorsanız eğer sigara içilen ortamlardan uzak kalmak gibi bir durum da ne yazık ki söz konusu olmayacaktır. Kendinize bazı sınırlar çizmek zorundasınız, aksi takdirde sigara ile tanışmanız daha kolay olacak ve bu da sizleri bağımlı olmaya yakın hale getirecektir.
Sık Sorulan Sorular
Sigara bağımlılığı hakkında merak edilenleri yanıtlamak ve doğru bilinen yanlışları ortadan kaldırmak adına birtakım detaylardan bahsedeceğiz. İnsan sağlığına en çok zarar veren ürünlerden bir tanesi olan sigara, günümüz dünyasında çok erken yaştaki kişilere kadar ulaşmış durumda ve bu da büyük bir risk tablosu yaratıyor. Bu tabloyu incelediğimizde, ülke insanımızın da büyük bir tehlike içerisinde olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz.
Bağışıklık sistemini günden güne zayıflatan ve birçok farklı hastalığa sebebiyet veren sigara bağımlılığı, tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanan hayatları da beraberinde getiriyor. Bu tür bir bağımlılık durumuna sahip iseniz eğer tıbbi destek almak ve sigarayı bir an önce bırakmak kesinlikle çok daha doğru olacaktır.
Sigara bağımlılığı tedavisi nasıl yapılır?
Bağımlılık testi sonrasında hastanın hangi aşamada olduğu tespit edilir ve uyun tedavi yöntemi de yine bu testler neticesinde belirlenecektir. İlaç tedavisi, en etkili yöntemlerden biri ve zihinsel olarak da kendinizi sigarayı bırakmaya şartladığınız takdirde bu zehirden kurtulma ihtimaliniz çok daha yüksek olacaktır.
İlaç tedavisi ile birlikte psikolojik destek de alabilirsiniz ve uzmanların tavsiyesi ile nikotin bandı tarzı ürünler de yine tedavinize katkıda bulunacaktır. Bu tür ürünlerin doktor izni olmadan kullanımı uygun değildir ve onay aldığınız takdirde tedaviye adım atmanız daha doğru olacaktır. Sigara bağımlılığında cerrahi müdahaleden bahsedilmiyor ve bunu gerektirecek bir durum da söz konusu değildir.
Tıbbi tedavi olmadan bağımlılıktan kurtulmak mümkün mü?
Güçlü bir iradeye sahip olduğunuzu düşünüyor ve bu işi tek başınıza yapabileceğinize inanıyorsanız eğer sigara bağımlılığından kurtulmanız elbette mümkündür. Tıbbi destek, tedavi sürecini ve bu süre zarfında yaşayacağınız bedensel ve zihinsel sıkıntıları da en aza indirgeyecek ve daha rahat hareket etmenize yardımcı olacaktır. Çevrenizde, sigarayı kendi rızası ile bilinçli bir şekilde bırakan çok sayıda insan olduğunu göreceksiniz ve bunu yapabileceğinize inandığınız takdirde sizler de onlardan biri olabilirsiniz. Az önce de ifade ettiğimiz gibi tıbbi destek, bu süreci biraz daha kolay hale getirecek ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Sigarayı bırakanların tekrar başlama oranı nedir?
Bu oran bir hayli yüksek ve hatta yıllar önce sigarayı bırakmış kimselerin, yıllar sonra yeniden sigaraya başladığı haberlerini bile duyuyoruz. Sigara bağımlılığı, ciddi bir problem ve nikotin ihtiyacınız uzun yıllar devam edecektir. Bu ihtiyaca bedensel olarak hayır deseniz bile zihinsel olarak hayır demeniz ne yazık ki zor olabiliyor. Tıbbi tedavinin tavsiye edilmesi bu yüzdendir ve iradeniz ile başaramadığınız durumlarda tıbbi yardım daha başarılı sonuçlar doğuracak ve sizleri sigaradan tamamen uzaklaştıracaktır. Tekrar başlama ihtimali, yıllar geçse de var ve bu süreçte iradenizin de çok güçlü olması gerekiyor.
Bağımlılık günde kaç sigaradan sonra başlar?
Tek bir sigara ile daha fazla sigaranın etkisi benzerlik gösteriyor ve bağımlılık için şu kadar sigara içmeniz gerek gibi bir rakam sunmak pek de doğru olmayacaktır. Sigara ile hiç tanışmamış olmanızı ve bu zehirden mümkün olduğunca uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Tek bir sigara içtiğinizde bile vücudunuz nikotine karşı zayıflık gösterecek ve daha istekli bir hale gelecektir.
Ölümcül hastalıklara ve hatta ölüme sebebiyet veren bir bağımlılık durumundan bahsediyoruz ve bu tehlike günümüzde milyonlarca insanın yakasına yapışmış durumda. Sigaradan uzak kalmak adına yapabileceğiniz çok fazla şey var ve önceliğiniz de sigara içilen ortamlardan uzak durmak olacaktır.
Sigara neden bağımlılık yapar?
Güçlü nikotin oranına ve içeriğine sahip olan bir maddeden bahsediyoruz ve düzenli tüketim ile birlikte bağımlılık yapma ihtimali de artacaktır. Sigara, insan vücuduna zarar veren zehirli içeceklerden bir tanesi ve alkol ile birlikte tüketildiğinde bağışıklık sistemine doğrudan etki ediyor. Bu etkiyi azaltmak için beslenme düzeninize ve tükettiğiniz gıdalara da özellikle dikkat etmeli ve yine düzenli olarak spor yapmalısınız.
Sigara bağımlılığı, ölüme sebebiyet veren bağımlılık türlerinden biri ve hali hazırda milyonlarca insanın bu zehire bağımlı olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Elektronik sigara kullanımı sağlıklı mıdır?
Kesinlikle sağlıklı değildir ve sigara bağımlılığından kurtulmak için tercih edilebilecek doğru bir tedavi yöntemi olmadığını da belirtmek gerekiyor. An itibarıyla satışı yapılan ürünlerin sağlığınıza ciddi anlamda zarar vereceğini ve sigara ile olan ilişkinizi arttıracağını da hatırlatmak isteriz. Birçok kaynakta, bu ürünlerin sağlıklı olduğu ve sizlere kesin bir şekilde sigarayı bıraktıracağı yazıyor ancak bu bilgilerin tamamen hatalı olduğunu söyleyebiliyoruz.
Sigaradan kurtulmak istiyorsanız eğer yapanız gereken en önemli şey tıbbi destek almak olacaktır ve bununla birlikte psikolojinizi ayakta tutacak unsurları da gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz. Tıbbi destek alarak bağımlılıktan kısa bir süre içerisinde kurtulabilir ve bu eylemi daha sağlıklı bir şekilde yerine getirebilirsiniz. Göstereceğiniz hassasiyet, sağlığınız adına büyük bir öneme sahiptir.