Zihin Yorgunluğu Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Zihin Yorgunluğu Tedavisi İçin Hangi Bölüme Muayene Olmak Gerekiyor?
- Zihin Yorgunluğu Günlük Hayatı Nasıl Etkiliyor?
- Zihin Yorgunluğundan Hangi Meslek Grupları Daha Çok Etkileniyor?
- Zihin Yorgunluğu Farklı Hastalıklara Neden Olur Mu?
- Zihin Yorgunluğu Nasıl Önlenir?
- Zihin Yorgunluğu Daha Çok Kimlerde Görülür?
- Öğrencilerde Görülen Zihin Yorgunluğu Nasıl Kontrol Edilir?
- İlaç Kullanımı Zihni Yorar Mı?
- Zihin Yorgunluğu Nasıl Geçer?
- Zihin Yorgunluğu Nasıl Tedavi Edilir?
- Zihin Yorgunluğu Neden Olur?
- Zihin Yorgunluğunun Tedavi Süresi Ne Kadardır?
- Zihin Yorgunluğu Tedavi Fiyatları Neye Göre Değişir?
Zihin yorgunluğu, beyin yorgunluğu olarak da adlandırılan ve sayısız nedene bağlı olarak gelişebilen bir sorundur. Zihin yorgunluğu yalnızca yaşlılık problemi değildir ve her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Dikkat eksikliği, unutkanlık ve algılama sıkıntısı gibi belirtiler ile kendini gösteren bu sorun, kişileri ruhsal ve fiziksel olarak kötü etkiler. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla beyin yorgunluğu görülmektedir. Beyin yorgunluğunu, uygulanacak birkaç basit yöntem ile önleyebilmek mümkündür. Bu sorunun tedavisi çeşitli egzersizler, sağlıklı beslenme ve TMS adı verilen tedavi yöntemiyle yapılmaktadır.
Zihin Yorgunluğu Hakkında
Zihin yorgunluğu, insanları belirli dönemlerde etkisi altına alan ve ruhsal olduğu kadar fiziksel olarak da etkileyen bir sağlık sorunudur. Zihin yorgunluğunun kötü alışkanlıklar, yoğun iş temposu, geçmişte yaşanan ruhsal bunalımlar gibi nedenleri bulunsa da henüz tespit edilememiş olan çok sayıda nedeni olduğu bilinmektedir. Bu nedenler insanların yaşam tarzına, sosyal hayatına ve iş yaşamına göre değişiklik göstermektedir. Zihin yorgunluğu, uzun süreli beyin aktivitesi gerektiren uğraşlar nedeniyle ortaya çıkar. Uzun süre zihin yorgunluğu yaşayan kişilerde verimlilik, %40 oranında düşer. Kişilerin çözüm bulma, yaratıcılık ve iş verimi azalır. Bu gibi durumlar ise kişileri kaygılandırarak depresyona neden olabilir. Zihin yoğunluğu nedeniyle unutkanlık da gelişebilir ve sürekli unutkanlık olması, ilerleyen yaşlarda Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin artırır.
Zihin Yorgunluğu Nedir?
Zihin yorgunluğu geçmişte yaşanan sıkıntılar, yaşam şartları, üzüntü, acı hatıra ve stres gibi etkenler nedeniyle ortaya çıkan, kişileri hayatlarının belirli dönemlerinde etkileyen ve hem ruhsal hem de fiziksel olarak sıkıntı yaşanmasına neden olan bir sağlık problemi olarak adlandırılır. İş ve yaşam koşullarının direkt olarak etkilediği zihin yorgunluğu, teknolojinin ilerlemesi ve insanların hayatlarına daha çok telefon, tablet ve bilgisayar alması ile birlikte artış göstermektedir. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla karşılaşılan bu sorun, her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Zihin yorgunluğunun çok sayıda nedeni olduğu bilinmektedir ve bu nedenler kişilerin yaşam tarzına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Zihin Yorgunluğuna Sebep Olan Durumlar Nelerdir?
Beynin doğru çalışabilmesi için şekere ihtiyacı vardır. Şeker sayesinde beynin, hafıza başta olmak üzere tüm fonksiyonları çalışır. Ancak şeker alımının fazla ya da az olması, beyni olumsuz etkiler ve beyin yorgunluğu meydana gelebilir. Zihin yorgunluğuna neden olan durumlar, kişilerin yaşam tarzına bağlı olarak çok sayıdadır.
Kronik Stres
Kronik stres, uzun süreli stres altında olmak anlamındadır. Uzun süren stres durumlarında kişilerin kendilerini baskı altında hissetmesi ve strese neden olan faktörleri ortadan kaldıramaması, zihin yorgunluğuna neden olur. Örneğin, katı disiplin anlayışıyla çalışan yöneticilere bağlı olan çalışanlar, sürekli olarak baskı altındadır ve stresli olarak çalışır. Bu stres, verimliliklerinin en az %50 azalmasına neden olur. Baskı altında işçi çalıştıran yöneticiler, genellikle hedeflerine ulaşamazlar. Bu tür yöneticiler ile çalışan kişilerde ise beyin yorgunluğu görülmesi kaçınılmazdır. Uzun süreli stres durumlarında kortizol adı verilen hormon seviyesi yükselir. Beynin uzun süre bu hormona maruz kalması ise hafıza fonksiyonlarında bozukluğa neden olur. Seviyesi düşük olsa bile uzun süre strese maruz kalmak, zihin yorgunluğu ile birlikte beynin erken yaşlanmasına neden olur.
Elektromanyetik Kirlilik
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte cep telefonu sinyalleri, baz istasyonları, televizyon dalgaları, yüksek gerilim hatları ve telsiz dalgaları gibi elektromanyetik dalgaların hayatımızdaki yeri artmıştır. Bu manyetik dalgalar beyni direkt olarak etkiler ve zihin yorgunluğuna neden olur. Yapılan araştırmalar sonucunda, bu elektromanyetik dalgaların vücuda verdiği zararları henüz net olarak tespit edilememiştir ancak zihin yorgunluğuna neden olduğunu kanıtlamıştır. Elektromanyetik dalgaların bu kadar yoğun ve hayatın içinde olması, tıpkı bir mıknatıs gibi insan vücudundaki manyetik enerjiyi çekerek, zihin yorgunluğuna ve kronik yorgunluğa neden olmaktadır.
Hasta Bina Sendromu
Hasta bina, çalışanların sağlıksız oda şartlarında çalıştırılması olarak adlandırılabilir. Son zamanlarda işverenler, maliyetlerini düşürmek amacıyla binalardaki ofisleri tercih ederek, bir kişilik odalarda 3-4 işçi çalıştırmaktadır. Bu işçiler sağlıksız, havasız ve verimsiz olarak çalıştığı için yaptıkları işin verimi düşer ve işçilerde zihin yorgunluğu meydana gelir. ABD tarafından yapılan bir araştırmaya göre soğuk ortamda çalışan beyinlerin sıcak ortamda çalışanlar göre daha fazla verimli olduğu kanıtlanmıştır. Aynı araştırmada 40 kişilik bir ekibin sağlıklı ve sağlıksız bina koşullarında çalışmaları gözlemlenmiştir. Bu gözlemin ardından sağlıklı binalarda çalışanların, diğerlerine göre %40 daha fazla verimli çalıştığı kanıtlanmıştır.
Çalışılan oda sıcaklığının 23 dereceyi geçmemesi ve ortamın sürekli olarak havalandırılması gerekir. Ayrıca çalışanların bir oda içinde en fazla iki kişi olmasına özen gösterilmeli, mümkünse odaların ferah ve geniş olması sağlanmalıdır. Bu koşulların sağlanmadığı ortamlarda çalışan kişilerde, zihin yorgunluğu görülme ihtimali oldukça yükselir.
Yoğun İş Temposu
Yoğun iş temposu ile çalışanlar sosyal hayatlarına zaman ayırmazlar. Günde 8 saatten fazla çalışmak zihni ve vücudu yorar. Beynin sürekli olarak çalışması ve yalnızca iş düşünmesi zamanla odaklanma sıkıntısına, unutkanlığa ve zihin yorgunluğuna neden olur. Yoğun iş temposunda çalışan kişilerin kendilerine daha çok zaman ayırmaları, sosyal hayatla biraz daha fazla ilgilenmeleri ve sevdikleri arkadaşları ile aktivite yapmaları tavsiye edilmektedir.
Alkol Alışkanlığı
Alkol kullanan kişilerin beyinlerinde baskılanma görülür. Düzenli alkol alımı beyni olumsuz etkiler. Alkol kullanan kişilerde unutkanlık ve bellek problemleri görülür ve bu da zihin yorgunluğuna neden olur. Sadece alkolün neden olduğu özel bir bunama hastalığı bile bulunmaktadır.
Ruhsal Hastalıklar
Geçmiş dönemde yaşanan acı ve üzüntülü olayların unutulmaması kişiyi olumsuz etkiler. Depresyon, panik atak, anksiyete, kişilik bozukluğu gibi ruhsal hastalıklar da beyni olumsuz etkiler ve zihin yorgunluğuna neden olur.
Madde ve Uyuşturucu Bağımlılığı
Madde ve uyuşturucu kullananlarda uyku bozukluğu görülür. Uyuşturucu gibi maddelere olan bağımlılık, beynin olumsuz etkilenmesine neden olur. Çünkü düzenli olarak uyuşturucu kullanan kişiler öğrenme ve algılama fonksiyonlarında bozukluk yaşarlar, beynin önemli fonksiyonları kalıcı olarak bozulur. Madde bağımlılığı ile birlikte gelen uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, yer ve zaman algısının yitirilmesi gibi sonuçlar doğurur. Madde ve uyuşturucu bağımlısı olan insanlarda zihin yorgunluğu görülmesi kaçınılmazdır.
Hangi Belirtiler Zihin Yorgunluğu İşaretidir?
Pek çok nedene bağlı olarak gelişen zihin yorgunluğunun yüzlerce belirtisi vardır. Yorgun düşen beyinlerde iç sıkıntısı, halsizlik, keyifsizlik, bitkin hissetme, kas ve eklem ağrıları, nedensiz kulak çınlamaları, göğüs ağrıları, çarpıntı, baş ağrıları, el ve ayak terlemeleri, nedensiz yaşanan baş dönmesi, göz kararmaları, kramplar, bağırsak problemleri, ağız kuruması, uykusuzluk, odaklanma güçlüğü ve sık aralıklarla hasta olma gibi belirtiler görülür. En yaygın görülen zihin yorgunluğu belirtileri ise;
- Odaklanma güçlüğü
- Unutkanlık,
- İsteksizlik,
- Öğrenme ve ezberleme sıkıntıları
- Beyinde ağırlık varmış hissi yaşanması
- Çabuk sinirlenme
- Uykusuzluk
- Olaylar karşısında tahammülsüz olma
- Depresyon şeklindedir.
Zihin Yorgunluğu Tedavi Türleri
Zihin yorgunluğu tedavisinde kişilerin stresli ortamlardan uzak durması, sağlıksız çalışma koşullarından uzaklaşması, havasız mekânlarda çalışmaması, düzenli olarak egzersiz yapması, müzik aletleri ile uğraşması ya da her gün düzenli olarak sevilen bir aktivite yapması, yoğun iş temposu aralarında dinlenme ve tatil için zaman ayırması, sınavlara hazırlanan öğrencilerin düzenli olarak ara vermesi, spor yapması ve sevdikleri aktiviteler ile uğraşması gerekir.
Zihin yorgunluğunun tedavisi için ilaç kullanılmaz. Kişilerin, bu yorgunluğa neden olan etkenleri belirlemesi ve bu etkenlerden uzak durması gerekir. Bu sorun için kişinin ilacı kendisidir. Zihin yorgunluğa neden olan etkenler ortadan kaldırılamıyorsa profesyonel yardım alınabilir. Psikolog yardımı ile zihin yorgunluğu sorunlarının büyük bir kısmı ortadan kalkar. Yaşam şartlarında yapılacak ufak tefek değişiklikler ile de zihin yorgunluğu problemi önlenebilir.
Çalışan kişiler mutlaka kaliteli dinlenmeye özen göstermelidir. Bir yıl çalışıp yılda bir hafta tatil yapmak, kaliteli dinlenmek anlamına gelmez. Bu kişilerin 3 er ay arayla bir hafta tatil yapması tavsiye edilmektedir.
Zihin yorgunluğu yaşayan kişilerin stres yaşadıkları durumları tespit etmesi gerekir. Çalışılan iş ortamı iyileştirilmeli ve strese neden olan etkenler uzaklaştırılmalıdır.
Sürekli spor yapan insanlar, zihin yorgunluğunu önleyebilir ve tedavi edebilirler. Çünkü spor ile kişiler rahatlar, hücre yenilenmesi sağlanır, beyin dinlenir ve vücutta bulunan toksinler dışarı atılır.
Çalışma sırasında ya da çalışma sonrasında herhangi bir aktiviteyle uğraşmak, beynin dinlenmesine neden olur ve zihin yorgunluğu tedavi edilebilir.
Zihin yorgunluğu tedavisinde alınan besinler de çok önemlidir. Fındık, üzüm, badem, böğürtlen, sardalye, zeytinyağı, kepek, sıcak kakao, somon balığı, böğürtlen, yaban mersini, kepekli pirinç ve üzüm suyu gibi gıdalar, zihin yorgunluğuna iyi gelen gıdalardır. Bu gıdaların ara öğünlerde tüketilmesi ve mutlaka düzenli beslenmeye önem verilmesi tavsiye edilmektedir.
Zihin yorgunluğu tedavisinde, elektromanyetik dalgalardan etkilenen vücudun toprakla temas etmesi de önemlidir. Ayakların çıplak olarak toprakta bulunması, insan vücudundaki fazla enerjinin atılmasına ve zihin yorgunluğunun tedavi edilmesine yardımcı olur. Ayakların sık sık toprakla temas ettirilmesi gerekir.
Evde bulunan elektronik eşyaların sayısının azaltılması, mümkünse bu elektroniklerden gün içinde ve gece yatarken uzak durulması gerekmektedir.
Yerleşim yerlerinin şehir dışından seçilmesi gerekir. Temiz havası olan ve daha sakin yerlerde yaşayan insanlarda zihin yorgunluğu daha az görülür. Yerleşim yerlerinin kırsaldan seçilmesi ile zihin yorgunluğu önemli ölçüde tedavi edilebilir.
Zihin yorgunluğunun tedavisi için bulmaca çözmek ya da yapboz yapmak da tavsiye edilir. Bu gibi aktiviteler beynin çalışmasını hızlandırır ve daha rahat uyumanızı sağlayarak zihin yorgunluğunu önler.
Zihin yorgunluğunun tedavisi için B12 vitaminleri ve demir takviyesi de kullanılabilir.
Rutin olan şeylerin değişmesi de zihin yorgunluğunu tedavi eder. İşe her gün aynı yoldan giden birinin yolunu değiştirmesi, otobüsle giden birinin taksiye binmesi, işten her gün eve gelen birinin iş çıkışında başka bir yere giderek güzel vakit geçirmesi gibi aktiviteler, zihin yorgunluğunun tedavi edilmesine yardımcı olur.
Zihin yorgunluğu tedavisinden en önemli adım beynin dinlenmesini sağlamaktır. Zihin yorgunluğuna neden olan etken teknoloji ise kişilerin en az 1 ay süreyle teknolojiden uzak durması tavsiye edilir. Örneğin; bilgisayar bağımlısı olan ve zihin yorgunluğu yaşayan çocukların tedavisinde en az 2-3 ay süreyle bilgisayar oyunlarının oynanmaması tavsiye edilmektedir.
TMS Tedavisi
Zihin yorgunluğu sorunu tedavi edilmediğinde, unutkanlık ve hafıza bozuklukları meydana gelir. Konular ve olaylar arasında doğru analiz ve sentezleme yapılamadığı için kişilerin hayatları, tamamen olumsuz etkilenecektir. Bunların sonucunda performans düşüklüğü, başarısızlık, depresyon ve panik atak gibi önemli sorunlar meydana gelebilir. Zihin yorgunluğunun tedavisi için beynin resetlenmesini sağlayan TMS tedavisi yapılır. Bu tedavi ile beynin zinde ve enerjik tutulması sağlanır. TMS tedavisi duygu, düşünce, hafıza ve hareket gibi beynin pek çok aktivitesini etkiler ve bu aktivitelerin normal hale gelmesini sağlar. TMS panik atak, depresyon, Alzheimer, sinir bozuklukları, felç, kişilik bozuklukları gibi pek çok hastalığın tedavisi için uygulanan bir yöntemdir.
TMS tedavisi beyne manyetik titreşimlerin gönderilmesi yoluyla yapılır. Bu titreşimler sinir hücrelerini etkileyerek bu hücrelerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kişideki zihin yorgunluğunun sürmesine bağlı olarak seanslar halinde uygulanır. TMS tedavisi ile zihin yorgunluğunu tetikleyen alışkanlıklar düzene konulmaktadır.
15 yıldan daha uzun süredir ülkemizde uygulanan TMS tedavisinde, dışarıdan elektrik akımı verilmeden bir manyetik alan oluşturulur. Bu alan, bir makine sayesinde elde edilir. Saçlı olan kafa derisinin her iki tarafına bobinler yerleştirilir ve manyetik titreşimler ile beyindeki elektriksel hareketlerin artması sağlanır. Zihin yorgunluğu için TMS tedavisi seansları, hastanın iyileşme durumuna göre belirlenir. Seans süresi ise 10 ile 30 dakika arasında değişir. Bu tedavinin kısa süreli baş ağrısı dışında herhangi bir yan etkisi bulunmaz.
Zihin Yorgunluğu Tedavi Öncesi
Zihin yorgunluğu için tedaviye başlanmadan önce hastanın detaylı olarak muayene edilmesi gerekir. Bu muayene fiziksel olarak hastanın incelenmesi ve beyin görüntülerinin EMG ya da MR yöntemlerinden biri ile alınması sonrasında yapılır. TMS tedavisinden önce beynin hangi bölümünde sıkıntı olduğu, bu testlerle tespit edilmelidir.
Fiziki Muayene
Fiziki muayene sırasında hastanın şikayetleri dinlenir. Zihin yorgunluğunu işaret eden belirtilerin varlığında hastaların tansiyonu ve nabzı ölçülür. Beyinde hangi bölgenin sorunlu olduğunun tespit edilebilmesi için ek testlerin yapılması istenir.
Beyin Yorgunluğu Testi
Beyin yorgunluğunun tespit edilmesini sağlayan testin adı EMG testidir. Bu test sayesinde beynin içinde meydana gelen elektrik dalgalanmalarının yoğunluğu, sıklığı ve dağılımı net bir şekilde anlaşılabilir. Beyne dışarıdan yerleştirilen elektrotlar sayesinde yapılan bu test sonucunda, beynin ne düzeyde olduğu ve elektriksel akımların hangi bölgede yoğunlaştığı ortaya çıkarılabilir. Beyin dalgalarının haricinde meydana gelen beyindeki elektriksel sinyallerin dağılımı, bu test sayesinde izlenebilir. Zihin yorgunluğunun teşhis edilmesi için sıklıkla kullanılan bir test yöntemidir.
Zihin Yorgunluğu Tedavi Sonrası
Beyin yorgunluğu tedavisinden sonra, tekrar bu sorunun yaşanmaması için bazı önlemlerin alınması gerekir. Bu önlemler, zihin yorgunluğu yaşadığınız neden göre farklılık gösterir. Almanız gereken önlemler, doktorunuz tarafından detaylı olarak anlatılacaktır.
Beyin Egzersizleri
Düzenli olarak yapılan beyin egzersizleri, zihin yorgunluğunu tedavi eden ve önemli ölçüde engelleyen yöntemlerden biridir. Bulmaca çözmek, kitap okumak ve yap boz yapmak, beyin egzersizleri arasında yer alır. Müzik dilenmeyi seviyorsanız ya da müzik aleti çalmaktan hoşlanıyorsanız, iş aralarında ve iş sonrasında bu aktiviteleri yapmaya özen göstermelisiniz.
Beslenmenin Düzenlenmesi
Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltısının beyin üzerinde olumlu etki yarattığını göstermektedir. Zihin yorgunluğu olan kişiler beslenme düzenine dikkat etmeli, öğün atlamamaya özen göstermelidir. Zihin yorgunluğu yaşayan kişilerde unutkanlık görülür. Bu nedenle ceviz, fındık, yeşil sebzeler ve zeytinyağlı sebzeler tüketilmelidir. B, C ve E vitamini içeren besinlerin alınmasına özen gösterilmelidir.
Uyku Düzeninin Sağlanması
Bir grup üzerinde yapılan bir araştırmada 2 gün boyunca hiç uyumayanların, günde 4-6 saat arasında uyuyanların ve günde 8 saat uyuyanların beyin aktiviteleri gözlemlenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda hiç uyumayanlarda unutkanlık görülürken 4-6 saat uyuyanların, unutkanlıklarını bile fark edemedikleri tespit edilmiştir. Beyin faaliyetlerinin gün içerisinde sağlıklı olarak gerçekleşebilmesi için günde 8 saat uyunması gerekir. Zihin yorgunluğu ile mücadele edebilmek için uyku düzeni sağlanmalıdır. Beyindeki ve vücuttaki hücrelerin uyku sırasında yenilendiği unutulmamalıdır.
İş Ortamı ve Özel Hayatın İyileştirilmesi
İş ortamının evinizde gibi hissetmenizi sağlayacak özelliklerde olmasına dikkat etmelisiniz. Huzurlu hissettiğiniz bir ortamda çalışmak, sizi strese sokan durumların ortadan kalmasına yardımcı olacaktır. Zihin yorgunluğunu önleyebilmek için çalışma programınızın yoğun ve uzun olmamasına önem vermelisiniz. Çalışırken kısa molalar vermeye dikkat etmelisiniz. İş yerinde kalkıp yürümek ya da hava almak için balkon gibi yerlere 10 dakikalığına çıkmak, zihninizin dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Ev ortamında çok zaman geçirdiğiniz yerlerin havalandırılmasına, bu yerlerin dumansız olmasına ve sürekli oksijenli olmasına önem vermelisiniz. Soluduğunuz oksijenin kaliteli olması, beyne giden oksijenin de kaliteli olması anlamına gelir ve bu durum zihin yorgunluğunu önemli ölçüde önler.
Radyasyondan Kaçınmak
Zihin yorgunluğu tedavisinden sonra, bu sorunla tekrar karşılaşmamak için kendinizi teknolojiden biraz soyutlamalısınız. Telefon, bilgisayar, televizyon ve tablet gibi aletleri mümkün olduğunca hayatınızdan uzak tutmalısınız. Yerleşim yerinizi şehir dışından seçmeli ve temiz havası olan sakin bir yerde yaşamaya önem vermelisiniz. Teknoloji ürünlerinden en az bir ay süreyle uzak durmanız, zihninizin tam olarak dinlenmesine yardımcı olacaktır. Özellikle yattığınız odada hiçbir teknolojik aletin olmamasına özen göstermelisiniz.
Pilates ve Yoga
Düzenli olarak spor yapmak zihin yorgunluğun tedavi eder ve tekrar oluşmasını önler. Günde en az bir saat spor yapmanız sayesinde vücudunuza düzenli olarak oksijen alırsınız ve bu da zihninizin dinlenmesini sağlar. Pilates ve yoga gibi sporlar hem zihin dinlenmesine hem de fiziksel olarak kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Zihin yorgunluğu, genellikle yaşam tarzına ya da kişisel problemlere bağlı olarak gelişir. Zihin yorgunluğu belirtilerini iyi takip etmeniz halinde, bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Zihin yorgunluğu ve tedavisi hakkında doktorunuzdan detaylı bilgi isteyebilirsiniz.
Zihin Yorgunluğu Tedavisi İçin Hangi Bölüme Muayene Olmak Gerekiyor?
Zihin yorgunluğu tedavisi için ilk olarak hastanelerin nöroloji bölümlerinde muayene olmanız gerekir. Burada yapılan testler sonucunda sorunun psikolojik kökenli olduğu tespit edilirse, psikiyatri bölümlerine sevkiniz yapılır.
Zihin Yorgunluğu Günlük Hayatı Nasıl Etkiliyor?
Zihin yorgunluğu günlük hayatı pek çok açıdan olumsuz etkiler. Uyku düzeni bozulur. Buna bağlı olarak dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunları görülür. Gün içerisinde, okumada ve öğrenmede zorlanma yaşanır. Kişilerde halsizlik, isteksizlik ve sinirlilik halleri görülür. Kişilerde görülen unutkanlık, iş hayatının ya da günlük yaşamın aksamasını sağlayabilir.
Zihin Yorgunluğundan Hangi Meslek Grupları Daha Çok Etkileniyor?
Zihin yoğunluğu ekonomik verilerle uğraşan kişilerde, yoğun tempoda çalışan yöneticilerde, stresli iş hayatına sahip olan özel sektör çalışanlarında ve öğrencilerde görülebilir. Bunlara benzer pek çok meslek grubunda zihin yorgunluğu yaşanabilir. Ekonomik verilerle uğraşan kişilerde zihin yorgunluğu olması durumunda planlama, analiz ve yatırım doğru yapılamaz. Bireylerin verimlikleri önemli ölçüde azalır. Yeni fikir üretmede zorluk yaşanır. Yatırım ve bütçe planlamalarında hatalar meydana gelebilir.
Başarılı olan ancak yoğun bir tempo ile çalışan yöneticilerde de zihin yorgunluğu olması durumunda performans hızla düşüş gösterir. Bireyler bu düşüşün farkına varır ancak neden olduğunu açıklayamaz. Çalışanlarda zihin yorgunluğu görülmesi durumunda da performans düşüklüğü görülür. Bu çalışanlar ekiple olan diyaloglarında zorluk yaşarlar. Olaylar karşısında daha sinirli ve alıngan davranışlar sergileyebilirler. Yoğun tempo ile çalışan ve sosyal hayata zaman ayırmayan öğrencilerde de benzer durumlar yaşanır. Zihin yorgunluğu yaşayan öğrenciler derslerini öğrenmekte zorlanırlar ve ders notlarında düşüş görülür.
Zihin Yorgunluğu Farklı Hastalıklara Neden Olur Mu?
Zihin yorgunluğu ilerlediğinde unutkanlığa neden olabilir. Zihin yoğunluğunun en yaygın belirtisi unutkanlıktır. Bu sorun tedavi edilmediğinde beynin yaşlanmasına ve unutkanlığın kalıcı hale gelmesine neden olur. Zaman ilerledikçe de unutkanlık hastalığı olan Alzheimer hastalığına yakalanma olanağınız fazlalaşır.
Zihin yorgunluğu aynı zamanda kulak çınlaması, baş dönmesi, stresle birlikte gelişen kalp çarpıntıları, ağız kuruması gibi durumlara da neden olabilir. Bu hastalıklar görüldüğünde genellikle KBB doktorlarına başvurulur ancak altında yatan neden, zihin yorgunluğu olabilir.
Zihin Yorgunluğu Nasıl Önlenir?
Zihin yorgunluğunu önleyebilmek için basit birkaç kuralı uygulamak gerekir. Zihni strese sokan durumlardan uzak durulmalı, çalışma aralarında müzik dinlemeye ya da müzik aleti çalmaya özen gösterilmeli, uyku düzenine mutlaka dikkat edilmeli, sağlıklı beslenme kurallarına uyulmalı, bulmaca çözmek gibi beyin egzersizleri yapılmalı, günde en az 1 saat spor yapmaya özen gösterilmeli, teknolojik aletlerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalı, iş ve yaşam ortamları değiştirilmeli, daha havadar ve ferah hale getirilmeli, iş hayatının yoğun ve ağır tempolu olmamasına özen gösterilmeli ve sosyal aktivitelere mutlaka zaman ayrılmalıdır.
Zihin Yorgunluğu Daha Çok Kimlerde Görülür?
Zihin yorgunluğu yoğun tempoda çalışanlarda, mükemmeliyetçi ve titiz davranan insanlarda, çabuk sinirlenen ve tez canlılık özelliği gösteren kişilerde, kentsel yaşam alanlarında yaşayanlarda daha çok görülür. Doktorlar, sağlık çalışanları, ekonomi alanında çalışanlar, yönetici kadrosunda çalışanlar ve özel sektör çalışanları, zihin yorgunluğu için risk altında olan mesleklerdir. Zihin yorgunluğu her yaş grubunda görülebilen ancak erkeklere oranla kadınlarda daha fazla rastlanılan bir sorundur.
Öğrencilerde Görülen Zihin Yorgunluğu Nasıl Kontrol Edilir?
Öğrencilerin zihin yorgunluğu yaşaması, genellikle bilgisayar oyunlarına bağlıdır. Yapılan araştırmalar, bilgisayarın başında fazla vakit geçiren çocukların ders notlarında önemli düşüşler yaşandığını ve bu çocukların öğrenme ve algılamada güçlük çektiğini kanıtlamıştır. Öğrencilerde yaşanan zihin yorgunluğunu kontrol edebilmek için öncelikle çocukların bilgisayar ortamından uzak tutulması gerekir. En az bir ay süre ile çocukların beyinlerini dinlendirmesi sağlanır. Çocukların zihninin yenilenmesini sağlayan satranç, bulmaca gibi beyin aktivitelerini düzenli olarak yapmaları sağlanır. Öğrencilerin zihin yorgunluğunu kontrol altına almak için müzik, yüzme gibi aktivitelerin de yapılması tavsiye edilir. Ayrıca beslenme düzenine dikkat edilmeli, uyku düzeni mutlaka sağlanmalıdır.
İlaç Kullanımı Zihni Yorar Mı?
Yapılan araştırmalar, bazı ilaçların içinde bulunan etken maddelerin hem karaciğeri hem de beyni olumsuz etkilediğini kanıtlamıştır. Bu tür ilaçlar beynin hafıza işlevini olumsuz etkiler ve unutkanlığa neden olur. Ağrı kesicilerin bazıları, depresyon ve kaygı bozukluğu ilaçları, uyku ilaçları ve alerji tedavisinde kullanılan ilaçların unutkanlık ile birlikte zihin yorgunluğuna neden olduğu bilinmektedir.
Zihin Yorgunluğu Nasıl Geçer?
Zihin yorgunluğunu geçirmenin yolu, zihin yorgunluğuna sebep olan faktörlerin tespit edilmesi sayesinde mümkündür. Günümüzün yaşam koşulları bu tür faktörlerle dolup taşmaktadır. Doğal olarak komple hayat tarzının değiştirilmesi de gerekebilir. Şu faktörler aranmalı ve eğer var ise ortadan kaldırılmalıdır:
- İş yaşamına dair belirsizlikler, stres unsurları, proje süreleri, tamamlanmamış işler ya da heyecan durumu.
- Aile yaşamına dair belirsizlikler, stres unsurları, çözülemeyen sorunlar.
- Herhangi bir hobinin olmayışı, iş ya da aile dışında sosyal bir ortama giremeyiş.
-
Vitamin ve mineral eksiklikleri ile psikolojik sorunlar.
Zihin Yorgunluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Zihin yorgunluğunun tedavisi çok yönlü olarak sürdürülür. Eğer kişinin kendi kendine ortadan kaldıramadığı zihin yorgunluğu söz konusu ise psikolojik destek alınması mecburidir. Ayrıca kan testleri ile vitamin ve mineral eksiklikleri tespit edilmelidir. Sonrasında ise sosyal, iş ve aile yaşamına dair hızlı düzenlemelere gidilmeli; hobi edinilmelidir. Hobi için ayrılan zamanların kaliteli geçirilmesi sayesinde zihnin sıfırlanması mümkündür.
Zihin Yorgunluğu Neden Olur?
Zihin yorgunluğu esasen bir ya da birden fazla düşüncenin sürekli olarak zihin içerisinde döndürülmesinden kaynaklanmaktadır. Bir iş üzerine çok yoğunlaşmak ya da bir kişiyi bir durumu gereğinden fazla düşünmek başlıca zihin yorgunluğu kaynaklarıdır. Hafif bir işi sürekli olarak yapanlarda da zihin yorgunluğu ile karşılaşılmaktadır ki bunun sebebi de günlerin birbiri ile aynı geçiyor olmasıdır.
Zihin Yorgunluğunun Tedavi Süresi Ne Kadardır?
Zihin yorgunluğunun tedavi süresi, zihin yorgunluğunu yaşayan kişinin durumuna göre değişir. Otuz yaş ve altında tedavi süresi oldukça kısadır. Yeni bir odak noktası bulunduğu anda yorgunluk ortadan kalkmaktadır. Yaş ilerledikçe tedavi süresi uzamaktadır. Tedavi süresini belirleyen bir diğer unsur ise zihin yorgunluğu yaşayan kişinin samimi olarak bundan kurtulmayı isteyip istemediğidir.
Zihin Yorgunluğu Tedavi Fiyatları Neye Göre Değişir?
Zihin yorgunluğunun tedavisi psikoterapi şeklinde yapılır. Süre uzadıkça doğal olarak fiyatlar da artar. Ayrıca psikoterapiyi yapan doktorun bu alandaki uzmanlığı da bir diğer fiyat unsurudur. Tedavi kişiye göre planlandığından ötürü kesin bir fiyat vermek ne yazık ki mümkün değildir. Fiyatı merak edenlerin sorunlarını bir doktora anlatmaları ve fiyat talep etmeleri gerekmektedir.