Kalp Bypass (Baypas) Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 4 - 5 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 1 - 3 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 5 - 8 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Kalp Bypass (Baypas) Ameliyatı Hakkında
- Bypass Nedir?
- Kalp Bypass Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?
- Hangi Hastalara Bypass Ameliyatı Yapılır?
- Kalp Bypass Ameliyatında Hangi Damarlar Kullanılır?
- Bypass Ameliyat Yöntemleri
- Bypass Ameliyatı Hangi Uzmanlık Alanına Girer?
- Bypass Ameliyatı Hastane Şartları
- Bypass Ameliyatı Tarihçesi ve Tıptaki Gelişmeler
- Sık Sorulan Sorular
- Kalp Bypass Ameliyatı Yöntemi Neye Göre Belirleniyor?
- Bypass Ameliyatı Zor Bir Ameliyat mıdır?
- Ameliyat Kaç Saat (Ne Kadar) Sürer?
- Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
- Ameliyat Sonrası İstirahat Raporu Verilir mi? İşe Ne Zaman Dönebilirim?
- Günlük İhtiyaçlarımı Karşılayabilir miyim?
- Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Değişir mi?
- Bypass Ameliyatında En İyi Doktor Diye Bir şey Var mı?
- Özel Hastanede mi Devlet Hastanesinde mi Ameliyat Olmalıyım?
- Türkiye’de Yeterli ve Kaliteli Bir Şekilde Bypass Ameliyatı Yapılıyor mu?
- Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?
- Diğer Sağlık Sorunları Ameliyat için Engel Olur mu?
- Ameliyat İptal Edilebilir veya Ertelenebilir mi?
- Ameliyat Olanların Görüşlerine Başvurmalı mıyım?
- Ameliyat Sonrasında Yaşam Konforunu Arttırmak için Neler Yapmalıyım?
- Bypass Ameliyatında Hangi Damarlar Kullanılır?
- Bypass Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Yaşanır?
- Bypass Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
- Bypass Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Yoğum Bakımda Kalınır?
- Bypass Ameliyatı Riskli Ve Tehlikeli Midir?
- Bypass Ameliyatı Zor Mu?
- 2 Kez Bypass Ameliyatı Olunur Mu?
- Kapalı (Laparoskopik) Yöntemle Kalp – Bypass Ameliyatı Yapılır Mı?
- Kalp – Bypass Ameliyatı Hangi Yaş Aralığına Yapılıyor?
- Kalp – Bypass Ameliyatında Hastanede Ne Kadar Kalınmalıdır?
- Kalp – Bypass Ameliyatında Hangi Anestezi Kullanılır?
- Kalp – Bypass Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Nasıl Olur?
Köprüleme kelime anlamı ile karşımıza çıkan bypass, atardamarın herhangi bir bölgesinde meydana gelen sorun ile birlikte beslediği bölgenin zayıflamasını ortadan kaldırmak ve bu bölgeyi eskisi gibi beslemek adına uygulanan cerrahi müdahalelerden bir tanesidir. Son dönemde çok daha başarılı bir şekilde uygulanan operasyon neticesinde atardamarın beslediği bölgeye yeteri kadar kan ulaştırılır. Zor bir ameliyat olduğunu söyleyebiliriz ancak ülkemizde bu operasyonu hatasız gerçekleştiren çok sayıda cerrah mevcuttur. Koroner bypass ise koroner damar olarak bilinen atar damarın tıkanması neticesinde uygulanan operasyonlar bütünüdür. Atar damarlarda meydana gelen tıkanma, hastanın yaşam standartlarını da düşürüyor ve bu operasyon ile birlikte bu sorunu ortadan kaldırmak da mümkün.
Kalp Bypass (Baypas) Ameliyatı Hakkında
Atar damarda meydana gelen tıkanma, yine atar damarın beslediği bölgenin her geçen gün biraz daha zayıflamasına neden olur. İlgili bölgenin eskisi gibi beslenmesi şarttır ve bunun için de bypass ameliyatına ihtiyaç duyulur. Bypass’ın kelime anlamı köprüleme olarak biliniyor ve aslında uygulama da kelime anlamını tam manasıyla karşılıyor. Bu operasyondaki asıl amaç ise beslenen bölgenin yeniden canlılık kazanmasını sağlamaktır. Bypass ile birlikte bu hedefe ulaşılıyor ve kişinin yaşam standartları da biraz daha yükseltiliyor. Uzman bir cerrah tarafından gerçekleştirilecek operasyon neticesinde sizler de eski sağlığınıza kavuşacak ve rahat bir nefes alacaksınız.
Bypass Nedir?
Kalp krizi riskini en aza indirgemek ve bununla birlikte var olan göğüs ağrılarını da azaltmak için uygulanan operasyon türüne bypass ameliyatı adı veriliyor. Bir üst başlıkta da bahsettiğimiz gibi bypass, kelime anlamı olarak köprülemeye karşılık geliyor ve aslında yapılan uygulama da kelime anlamını tam manasıyla karşılıyor. Kalp hastalarına ikinci bir yaşam şansı tanıyan özel bir operasyon türüdür ve zorlu cerrahi girişimlerden biri olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Bu operasyonda birçok detay karşımıza çıkıyor ve hastanın yaşından tutun da cinsiyetine kadar tüm detayların göz önünde bulundurularak hareket edilmesinde fayda vardır.
Kalp Bypass Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?
Aorta koroner bypass operasyonu olarak da bilinen kalp bypass ameliyatı, hastalara yeni bir yaşam şansı sunuyor. Operasyon, çalışmaya devam eden kalpte yapılabileceği gibi durmuş kalpte de sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Köprüleme işlemi ile birlikte gerçekleştirilen cerrahi girişimde göğüs arteri, ön kol arteri ve bacak toplardamarı gibi vücuttan alınacak damarlar kullanılabilir ve köprüleme işlemi de yine bu damarlar ile birlikte sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilecektir. Zor bir operasyondur ancak ülkemiz cerrahları bu operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirmeye devam ediyor ve hastalara yeni bir yaşam şansı sunuyor. Kalp krizi bölgelerine yeterli miktarda kan ulaştırabilmek adına bir köprüleme çalışması olarak da tanımını yapmak mümkündür. Yaşam standartlarını yükseltecek bir operasyon olduğunu da belirtmekte fayda var.
Hangi Hastalara Bypass Ameliyatı Yapılır?
- Çok sayıda koroner damarın balon stent ile açılamadığı hastalarda bypass ameliyatı yapılabilir.
- Daha önce uygulanan tedavilerin başarısız olduğu hastalarda da ameliyat için harekete geçilebilir. Ameliyatsız yöntemler kullanılarak açılmasına rağmen damarların yeniden tıkanması da bu ameliyata ihtiyaç duyulan anlardan bir tanesidir.
- Kalp kapak operasyonuna ihtiyaç duyulan durumlarda da yine bu ameliyata başvurmak mümkündür.
Yapılacak tetkikler ile birlikte hastanın bu operasyona uygunluk durumu da yine cerrah tarafından belirlenecektir ve elbette hastanın onayı ile birlikte ameliyat için harekete geçilecektir. Zor ve riskli bir operasyon olması nedeniyle tetkiklerin de hatasız bir şekilde yapılması gerekiyor.
Çok Damar Hastalıkları
Bypass ameliyatı için karar almak için birtakım nedenler ve durumlar karşımıza çıkıyor. Zor ve riskli bir operasyon olması nedeniyle öncelikli olarak alternatif tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi gerekiyor ancak bu tedavi yöntemleri fayda etmediği takdirde ameliyat için süreç başlatılabilir ve tetkikler neticesinde de süreç belirlenir. Bu nedenlerden bir tanesi de çoklu damar hastalıklarıdır. Bu hastalıklara sahip hastaların bypass ameliyatı olması bir süre sonra kaçınılmaz hale geliyor. Damalarda meydana gelen rahatsızlıkların alternatif tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılamaması durumunda ameliyat kesin çözüm olarak karşımıza çıkıyor.
Sol Karıncığı Kanlandıran Damarlarda Tıkanma
Damar tıkanıklıkları birçok hastalığı da beraberinde getiriyor ve doktorların hastaları uyardığı en önemli noktalardan bir tanesi de budur. Sol karıncığı kanlandıran damarın tıkanması da bypass ameliyatını gerektiren sorun ve durumlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Ameliyattaki asıl amaç, tıkanan damarın görevini yerine getirememesi ile birlikte beslediği bölgenin yetersi kalması ve bu yetersizliği de ortadan kaldırmaktır. Vücuttan alınacak ek damarlar ile birlikte tıkalı damarların ekarte edilesi ve yeni bir köprüleme işlemi ile birlikte bu bölgenin sorunsuz bir şekilde beslenmesidir. Sol karıncığı kanlandıran damarın tıkanması da ameliyat gerektiren durumlar arasında gösteriliyor ve alternatif tedavi yöntemleri fayda etmediği takdirde doktorunuz da daha fazla vakit kaybetmeden ameliyat için kolları sıvayacak ve süreci başlatacaktır.
Sol Kalbi Besleyen Ana Koroner Damarda Daralma
Baypas ameliyatı yalnızca damarlardaki tıkanma nedeni ile yapılmaz. Damarlarda meydana gelen daralma durumu da kan akışını daha zayıf ve daha güçsüz bir hale getirecektir. Bu tür bir durum karşısında damarın beslediği ilgili bölge de her geçen gün biraz daha zayıflayacak ve hastanın yaşam standartları da belli oranda düşecektir. Sol kalbi besleyen ana koroner damarda daralma meydana geldiği takdirde baypas ameliyatı da kaçınılmaz olacaktır. Bu tür bir durumda ne yazık ki ameliyat dışı yöntemler fayda sağlamıyor ve geçici bir önlem olarak karşımıza çıkıyor. Kesin çözüm elde edebilmek adına vakit kaybetmeden koroner baypas ameliyatı için harekete geçmek çok daha doğru bir karar olacaktır.
Balon veya Stent İşleminin Başarısız Olması
Damar tıkanıklığı ile birlikte uygulanabilecek çok sayıda alternatif yöntem olduğunu az önce de belirtmiştik ancak bu yöntemler ne yazık ki kalıcı olmuyor ve bir süre sonra hasta eski şikayetlerin devam ettiğini belirterek doktorların kapısını bir kez daha çalıyor. Balon ya da stent işlemleri de alternatif tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Bu uygulamalardan fayda sağlanamadığı takdirde yine bypass ameliyatı için harekete geçmek gerekiyor. Yapılacak tetkikler neticesinde bu uygulamaların hastaya ne kazandırdığı ve ne gibi faydalar sağladığı araştırılıyor ve herhangi bir ilerleme kaydedilemediği ortaya çıktığı an ameliyat için harekete geçiliyor.
Kalp Bypass Ameliyatında Hangi Damarlar Kullanılır?
Kalp bypass ameliyatında kullanılacak damalardan doktor tarafından belirlenir ve bu damarlar arasında meme atar damarı da yer almaktadır. Alınacak damar ile birlikte beslenecek bölge için bir köprüleme çalışması yapılır ve bunun için de sağlıklı bir atar damar takviyesine ihtiyaç duyuluyor. Bu damarlardan bir diğeri ise kolda bulunan atar damardır ve birçok cerrahın en çok tercih ettiği atar damalar arasında yer alıyor. Bununla birlikte mide atar damarı ve karın duvarı atar damarı da yine bypass ameliyatında en çok tercih edilen atar damalardan bazıları olarak karşımıza çıkıyor. Bacak bölgesinde bulunan toplardamarlar da yine bypass ameliyatında kullanılabilecek olan damarlardan bir tanesidir.
Köprüleme için Kullanılan Damarlar
Bypass ameliyatında ek damarlara ihtiyaç duyulacaktır ve bunun nedeni de köprüleme işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmektir. Sağlıklı damarlara ihtiyaç var ve bu damarlardan bir tanesi de kolda yer alan atar damarlardır. Damar seçimini elbette cerrahınız yapacak ancak belli bölgelerden alım yapılabiliyor ve bu bölgelerden bir tanesi de bacakta yer alan toplar damalar olarak karşımıza çıkıyor. Damarın sağlıklı olması önemlidir çünkü alınacak damar köprüleme işleminde kullanılacak ve zayıf bölgeyi daha doğru bir şekilde besleyebilmesi de şarttır. Şimdi dilerseniz bu damarlara alt başlıklar halinde daha detaylı bir şekilde göz atalım ve siz değerli hastalarımızı da bilgi sahibi yapmaya çalışalım.
Bacak Toplardamarı
Bypass ameliyatında öncelikli olarak bacak toplardamarları ele alınıyor ve köprüleme için bu damarlardan faydalanılıyor. Sağlıklı bir damar tercihi ile birlikte köprüleme de sorunsuz bir şekilde gerekleştirilecektir.
Bypass Ameliyat Yöntemleri
Bypass ameliyatının iki farklı yöntemi var. Bunlardan bir tanesi uzun süredir uygulanan klasik yöntem, diğeri ise Opcab yöntemidir. Her iki uygulamanın da başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtmek gerekiyor ve burada cerrahın başarısı da büyük bir öneme sahiptir. Şimdi dilerseniz bu iki yöntemin eksilerine ve artılarına da hep birlikte göz atalım.
Klasik Yöntem
1970’li yılların başında uygulanmaya başlayan yöntemlerden bir tanesi olan klasik yöntem, hali hazırda başarılı bir şekilde uygulanıyor ve grafiğe bakıldığında yükselen bir çizgiye sahip olduğunu da söyleyebiliriz. Klasik yöntem, açık kalp cerrahisi olarak tanımlanıyor. Yapılan bu ameliyatları sıkıntısız bir şekilde ülkemizde yapan çok iyi doktorlar mevcuttur.
Avantajları
Ameliyatın en büyük avantajlarından bir tanesi cihaz kullanımı ile birlikte kanı oksijenden daha zengin hale getirme durumudur. Bununla birlikte pompalama işlemi de çok daha hızlı ve çok daha başarılı bir hal alıyor. Klasik yöntemin tercih edilmesindeki en önemli nedenlerden bir tanesi hiç şüphesiz bu detaydır.
Kimlere Daha Uygun?
Operasyonun uygunluğu, hastaya yapılacak olan detaylı testler sonucunda meydana çıkacaktır. Yani henüz hasta incelenmeden bu operasyon daha uygun gibi bir söylemde bulunmak kesinlikle hatalı olacaktır.
İstatistikler ve Başarı Oranları
Az önce de bahsettiğimiz gibi klasik müdahalenin başarı grafiğine bakıldığında her yıl biraz daha yükselen bir grafik karşımıza çıkıyor. Hasta yorumları ele alındığında da bu operasyonun ne kadar başarılı olduğunu görebiliyoruz.
Fiyatları
Operasyonun nerede yapılacağı, hangi cerrah tarafından ameliyata alınacağınız ve nasıl bir uygulamanın tercih edileceği gibi detaylar fiyatları da etkiliyor. Bu yüzden online dünyada verilen rakamları baz alarak hareket etmeniziz kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Fiyat konusunda detayları öğrenmek adına klinikler ile ya da doktor ile görüşme yapmanız kesinlikle çok daha sağlıklı olacaktır.
Bypass Ameliyatı Hangi Uzmanlık Alanına Girer?
Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanları tarafından gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu müdahalede cerrahın teorik bilgisinin yanı sıra pratik bilgisinin de yüksek olması gerekiyor. Daha önce bu ameliyata çokça girmiş olan cerrahların tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Klinik araştırması yaparken bu detayı da göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Bypass Ameliyatı Hastane Şartları
Klinik tercihi yaparken hastanenin cihaz konusunda yeterli donanıma sahip olup olmadığı büyük bir öneme sahiptir. Bunun yanı sıra operasyonu gerçekleştirecek olan cerrahın tecrübesini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Operasyonda yalnızca cerrah hekim yer almayacak ve ona yardım edecek hastane personelinin de bu konuda deneyim sahibi olması gerekiyor. Fiyat uygun diyerek tercihte bulunmak sağlığınızı riske etmenize neden olacaktır bu yüzden önceliğiniz hastane şartları olmalı ve buna göre bir seçim yapmalısınız.
Yoğun Bakım Gerekir mi?
Bypass ameliyatı, zor olmasının yanında risk taşıyan bir ameliyattır. Yapılan bu ameliyattan sonra ayağa kalkmak veya hastanın tekrardan günlük yaşamına dönmesi maalesef mümkün değildir. Yoğun bakım gerektiren bir operasyon olduğunu da belirtmekte fayda var bu yüzden refakatçi ihtiyacı da olacaktır. Hasta yakınları, hastanın birtakım ihtiyaçlarını gidermek adına hazır bulunmalıdır ve operasyondan sonra da refakatçiye ihtiyaç duyuluyor.
Anestezi Türü
Ameliyat öncesi yapılacak tetkiklere göz atacak olursak eğer anestezi testinin de yer aldığını görebiliyoruz. Bu ameliyat için hastaya genel anestezi uygulanır. Hasta ve hekim konforunun yeterli seviyeye ulaşması için bu şarttır. Tetkiklerde ise hastanın anesteziye vereceği reaksiyon tespit edilir ve buna reaksiyona göre harekete geçmek gerekiyor.
Refakatçi Gerekir mi?
Yoğun bakım gerektiren bir operasyon olduğu için hastanın kısa sürede taburcu edilmesi de mümkün değildir. Yine hasta birtakım ihtiyaçlarını da karşılayamayacak ve yardıma ihtiyacı olacaktır. Refakatçi gerektiren bir operasyon olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz ve hasta yakınları hastane ile ilgili işlemlerde de yetkili kişiler olacaktır.
Bypass Ameliyatı Tarihçesi ve Tıptaki Gelişmeler
Bypass ameliyatı, 1970’li yıllardan bu yana yapılan bir ameliyattır. İlk uygulandığı zamanlarda yan etkiler ve riskler çok daha fazla iken şimdilerde teknolojinin ve tıp dünyasının da gelişimi ile bu risklerin minimal seviyeye indirgendiğini görebiliyoruz. Tıp dünyasındaki gelişmeler klasik ameliyatın yanı sıra bir diğer alternatifi de beraberinde getirdi ve bu alternatife göz atıldığında başarı oranının da bir hayli yüksek olduğunu görebiliyoruz.
Kalp Bypass Ameliyatı Öncesi
Her cerrahi müdahale öncesinde olduğu gibi bypass ameliyatı öncesinde de birtakım tetkikler uygulanacak ve bu tetkikler neticesinde bir karar alınacaktır. Hastanın genel sağlık durumu da bu bağlamda büyük bir öneme sahip ve eğer ameliyatı olumsuz etkileyecek bir sorun doktor tarafından tespit edilirse bu konuda da gerekli müdahalelerin yapılması ve adımların atılması gerekiyor.
Tetkikler
Ameliyat öncesi tetkikler, ameliyat olacağınız hastanede sorunsuz bir şekilde yapılacak ve doktorunuz tarafından da incelenecektir. Genel sağlık durumu büyük bir önem taşıyor ve bypass için uygun olmadığınız tespit edilirse ameliyatın ertelenmesi ya da iptal edilmesi de söz konusu olabiliyor. Dilerseniz hangi tetkiklerin sizleri beklediğiniz alt başlıklar halinde inceleyelim.
Kalp Anjiosu
Kalbi besleyen koroner damarların daha net bir şekilde görüntülenebilmesi ve incelenmesi için kalp anjiyosuna ihtiyaç duyulacaktır. Bypass ameliyatı öncesi en nemli tetkiklerden bir tanesi olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Kalp Ekosu
Ses dalgalarını kullanarak kalbi gözetlemeyi mümkün hale getiren bir cihaz ile kalp ekosu çekiliyor. Kalpten alınan bilgiler bilgisayar ortamına yansıtılıyor ve doktorunuz bu bilgiler üzerinde bir inceleme yaparak sorunun asıl nedenini de daha kısa sürede tespit etme fırsatına sahip oluyor.
Kan Tetkikleri
Kan tahlili neticesinde genel sağlık sorunlarını tespit etmek ve hastanın genel sağlık durumunu daha net bir şekilde ortaya koymak da mümkün hale geliyor. Eğer ihtiyaç duyulursa idrar tahliline de başvurulabilir. Kan tetkiklerinin asıl amacı ise ihtiyaç olunan kan grubunu belirlemek ve buna göre hareket etmektir.
Solunum Fonksiyon Testleri
Solunumda yaşanan problemlerin daha doğru bir şekilde tespit edilebilmesi için solunum fonksiyon testlerine de ihtiyaç duyuluyor.
Ameliyat Öncesi Kan Temini
Toplamda 6 ünite olmak üzere hastanın kan grubuna uygun kan temini de ameliyat öncesi ve sonrası olmak üzere kullanıma hazır hale getiriliyor. Ameliyat sonrasında 2 ünite, öncesinde ise 4 ünite kana ihtiyaç duyuluyor. An temini gerçekleştirilmeden ameliyatın başlaması da mümkün değildir.
Ameliyat Öncesi İlaç Kullanımı
Kan sulandırıcı ilaçların 1 hafta öncesinden kesilmesi gerekiyor. Bunun dışında doktorunuzun reçete halinde sizlere sunduğu ilaçlar mevcut ise kullanımını da düzenli bir şekilde yapmanız gerekiyor. Operasyon esnasında meydana gelecek bir kanamanın hızlı bir şekilde durdurulması için kan sulandırıcı ilaçlardan da olabildiğince uzak kalmak gerekiyor.
Kan Sulandırıcı İlaç Kullanımı
Kan sulandırıcı ilaçlar, cerrahi müdahale öncesi dönemde kesinlikle tavsiye edilmiyor. Az önce de belirttiğimiz gibi operasyon esnasında meydana gelen kanama durumunda kan sulandırıcı ilaçlar destekleyici bir görev görüyor ve kanın akışını daha hızlı hale getirerek cerrahın işini de zorlaştırabiliyor. Kan sulandırıcı ilaçların en az 1 hafta kadar öncesinden bırakılması gerekecektir.
Ağrı Kesici ve Diğer İlaçların Kullanılması
Kullandığınız her ilacı, operasyonu gerçekleştirecek olan cerrah ile paylaşmanız gerekiyor. Bu ilaçlar ameliyatın seyrini olumsuz etkileyecekse eğer doktor tarafından bırakmanız gerektiği söylenecektir. Aspirin dahi olsa ilaç kullanımı risklidir ve doktor ile paylaşılması da şarttır.
Ameliyata Hazırlık
Ameliyata hazırlık esnasında hastane personeli de sizlere yardımcı olacaktır. Ameliyathanenin hazırlanması, ekibin hazırlanması ve hastanın hazır hale getirilmesi şeklinde 3 ayrı süreç karşımıza çıkıyor. Şimdi dilerseniz bu detayları da alt başlıklar halinde inceleyelim.
Ameliyathanenin Hazırlanması
Ameliyathane, operasyonda yer alacak görevli personel ile birlikte hastane personeli tarafından hazırlanıyor. İlgili cihazların kontrol edilmesi ve aletlerin kontrol edilmesi ile birlikte süreç tamamlanıyor.
Ameliyat Ekibinin Hazırlanması
Ameliyatta yalnızca cerrah yer almayacaktır, ona yardım edecek olan yetkili personel de hazır halde bulunmalıdır. Ameliyat ekibinin hazırlanması sonrası hastanın hazırlanma süreci başlıyor ve bu süreçte personelden de yardım alabilirsiniz.
Hastanın Hazırlanması
Hastanın hazırlanması konusunda refakatçilere de büyük bir görev düşüyor. Hastane personelinin de yardımı ile hasta giydiriliyor ve ameliyata hazır hale getiriliyor.
Geçirilen Ameliyatların İncelenmesi
Hastanın daha önce geçirdiği operasyonlar da hekim tarafından kontrol edilmelidir. Bunun nedeni ise bypass ameliyatına nasıl bir etki edeceğini belirlemektir. Geçirilen ameliyatların yanı sıra daha önce hastanın aldığı tedaviler de yine doktor tarafından incelenmelidir.
Hastalık Öyküsünün İncelenmesi
Hastanın şikayetleri ile birlikte hastalık sürecinin nasıl başladığı da yine cerrah tarafından dinlenmeli ve buna göre bir yol belirlenmelidir. Hastanın şikayetleri doğrultusunda bir karar vermek elbette doğru değildir ancak tetkiklerin daha sağlıklı bir şekilde uygulanması adına bu detay da büyük bir önem taşıyor.
Risk Değerlendirmeleri
Cerrahi müdahaleler risk taşıyan operasyonlardır ve bypass ameliyatı da riskli operasyonlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Yapılacak tetkikler neticesinde ameliyat sonrasında hastayı bekleyen riskler de daha kısa sürede tespit ediliyor ve yine hastaya da bu konu hakkında detaylı bilgilendirme yapılmalıdır.
Damar Yolu Açılması
Ameliyattan önce damar yolunun açılması işlemi yetkili hastane personeli tarafından yapılıyor. Bu kimi zaman ameliyata katılacak olan personel tarafından da yapılabilir.
Anestezi Değerlendirmesi
Genel anestezi destekli bir operasyon olduğunu daha önce de ifade etmiştik ve anestezi tetkiklerine de bu yüzden ihtiyaç duyuluyor. Bazı hastalar anesteziye farklı reaksiyonlar verebiliyor ve bu ölçümü yapmak adına bu tetkiklerin de sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi şarttır.
Bağırsak Temizliği
Daha sağlıklı ve şeffaf bir operasyon için ameliyat öncesi bağırsak temizliği de gerekiyor. Bu uygulama da yine ameliyat olacağınız hastanede yetkili personel tarafından sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilecektir. Herhangi bir acı ya da sızı duymayacaksınız ve gayet kolay bir uygulama olduğunu da söyleyebiliriz.
Ameliyattan 8-10 Saat Önce Açlık
Ameliyat öncesi hangi gıdaları tüketmeniz gerektiği ve ne kadar süre ile aç olarak ameliyata katılmanız gerektiğini doktorunuz sizinle paylaşacak. Başlıkta belirttiğimiz süreye sirayet etmeniz gerekiyor ve doktorunuz da bu konuda gerekli uyarıları yapıyor.
Tüm Vücut Tıraşı
Operasyonun sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için tüm vücudun tıraş edilmesi gerekiyor ancak bu eylem hasta tarafından ya da yakınları tarafından değil, hastane personeli tarafından yapılmalı ve profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Tüm Vücut Banyosu
Ameliyat öncesi kişisel bakımın yapılması gerekiyor ve tüm vücut banyosu da hastanın yerine getirmesi gereken eylemlerden bir tanesidir.
Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi
Cerrahi operasyonlar öncesinde dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan bir tanesi de sigara ve alkol gibi zararlı içeceklerin tüketiminin sonlandırılması olacaktır. Baypas ameliyatından en az 1 hafta kadar önce sigara ve alkol tüketimi bırakılmalı ve daha sağlıklı bir şekilde operasyona adım atılmalıdır.
Ameliyat Öncesi Beslenme ve Diyet
Ameliyattan önce hangi gıdaları tüketip tüketmemeniz gerektiği doktorunuz tarafından sizlere sunulacaktır. Katı ve sindirimi zor olan gıdalardan uzak durmanızda fayda var ve bununla birlikte ameliyat öncesi 8-10 saat olarak belirlenen sürenin de aç geçirilmesi gerekiyor.
Ameliyat Planı ve Tedavi Sürecinin Hazırlanması
Tetkiklerden sonra ameliyat planı ve tedavi süreci de belirleniyor ve bu süreç hasta ile de paylaşılıyor. Zor bir operasyon olduğunu daha önce de belirtmiştik ve bu zor operasyonun planlanması da büyük önem taşıyor.
Hasta ile Mutabakat ve Bilgilendirme
Hastadan onay almadan ameliyat sürecinin başlatılması elbette mümkün değil ve bu konuda karşılıklı sözleşme imzalanması da bu yüzdendir. Riskli ve zor bir operasyon bu yüzden hem doktorun hem de hastanın üzerinde büyük bir yük olduğunu da söyleyebiliyoruz.
Psikolojik Hazırlık
Fiziksel hazırlık elbette önemli ancak zor bir operasyon sizleri bekliyor ve haliyle zihinsel yani psikolojik hazırlık da bu bağlamda büyük öneme sahiptir. Bu yüzden bu operasyon hakkında doktorunuzdan gerekli bilgileri almanız gerekir. Aklınızdaki soru işaretlerini onunla paylaşabilir ve endişelerinizi de detaylı bir şekilde aktarabilirsiniz. Bu operasyonda zihinsel ve fiziksel hazırlığın bir bütün olduğunu da söyleyebiliriz.
Kalp Bypass Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sonrası dönemde sizleri zorlu bir süreç bekliyor ancak bu süreci atlatabilmeniz de mümkün ve doktorunuzun uyarılarını göz önünde bulundurduğunuz takdirde çok fazla sıkıntı yaşamayacaksınız.
Ameliyat Günü
Sigaradan uzak durmanız gereken en önemli gün ve aç karnına olmanız tavsiye ediliyor. Hazırlanma sürecinde hastane personeli de sizlere yardımcı olacak ve ameliyata en iyi şekilde hazırlanmanızı sağlayacaklardır.
Ağrı
Ameliyat sonrası ağrılarınız muhakkak olacak ancak bu konuda ilaç takviyesi ile birlikte ağrıların dindirilmesi mümkündür. Ağrıların şiddetli bir hal alması durumunda hiç vakit kaybetmeden doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekiyor.
Hareket Kabiliyeti
Hareket kabiliyetini kazanmak için kendinize uzunca bir süre izin vermeniz gerekiyor. İyileşme sürecinde sergileyeceğiniz tutum da hareket kabiliyetinizi daha hızlı bir şekilde kazanmanıza yardımcı olacaktır. Zor bir operasyon ve ameliyat sonrası dönemde de sabırlı davranmanız gerekiyor. Özellikle ağır bir işte çalışıyorsanız dinlenme süresi de çok daha uzun olacaktır.
İlaç Kullanımı
Ameliyat sonrası dönemde doktorunuz tarafından verilen reçeteye uygun hareket etmeniz ve bu reçeteyi de düzenli olarak uygulamanız gerekiyor. Düzenli ve doğru kullanım ile birlikte ağrılarınız hafifleyecek ve iyileşme sürecine de kusursuz bir şekilde katkı yapacaksınız.
Beslenme ve Diyet
Zayıf ve daha sağlıksız bir beden ile karşı karşıya geleceksiniz ve bu yüzden ameliyat sonrası beslenme düzeni de büyük bir önem taşıyor. Hangi gıdaları tüketip tüketmeyeceğiniz ve ne tür gıdalara ihtiyacınız olduğu konusunda doktorunuzdan bilgi almanızı tavsiye ediyoruz. Ağır bir diyet programı kesinlikle tavsiye edilmiyor ve ihtiyacınız olan gıdaları da muhakkak tüketmelisiniz.
Psikoloji
Ameliyat öncesinde zihinsel hazırlığın da büyük bir öneme sahip olduğunu daha önce de sizinle paylaşmıştık. Bu konuda psikolojik destek alabilirsiniz ve ameliyat sonrası da buna ihtiyacınız olacak. Sorularınızı ve endişelerinizi de tereddüt etmeden hekim ile paylaşmanız tavsiye ediliyor.
Gözetim Süresi
Gözetim süresi, hastanın ameliyat sonrası vereceği reaksiyona bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Yoğun bakımda kalacağınızı da unutmamanızda fayda var bu yüzden refakatçi desteğine de ihtiyacınız olacaktır.
Riskler ve Komplikasyonlar
Cerrahi müdahaleler, önemli ve zorlu operasyonlardır. Müdahalelerin taşıdığı riskler de mevcut ve bypass ameliyatı da risk barındıran ameliyatlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Doktor, riskler konusunda hastayı bilgilendirmeli ve bu riskler ile karşı karşıya geldiğinde ne yapması gerektiğini de yine hastaya aktarmalıdır.
Ölüm
En son düşünmek isteyeceğimiz risklerden bir tanesidir ancak ameliyat ne yazık ki bu tür bir risk barındırıyor. Ameliyat esnasında masada kalan çok sayıda hasta olduğunu da bilmeniz gerekiyor.
Beyin Komplikasyonları
Ameliyat sonrasında yaşanacak en büyük sorunlardan bir tanesi de beyin komplikasyonlarıdır. Bu sorunların bazıları geçici olurken bazıları da kalıcı hasar bırakabiliyor.
solunum Yolu Komplikasyonları
Ameliyat sonrası nefes alma konusunda güçlük yaşayabilirsiniz ancak bu sorun bazı hastalarda kısa süreli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kalıcı sorunların tedavisi mümkündür ve hiç vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçmeniz sizin lehinize olacaktır.
Alerjik Reaksiyonlar
Alerjik reaksiyonların en önemli nedeni yapılan genel anestezidir. Ameliyat öncesinde anestezi testlerinin yapılmasındaki en önemli durum da budur ancak her zaman kesin sonuçlar alınamıyor ya da işler tahmin edildiği gibi yürümeyebiliyor. Alerji sorunu ile karşı karşıya geldiğinizde doktorunuza bu sorundan bahsedebilir ve yardım alabilirsiniz.
Beklenmeyen Durumlar
Ameliyat öncesinde, ameliyat sonrası yaşanabilecek sorunlar tespit edilebilir ve tahmin edilmesi mümkün olan sorunlardır ancak hesap edilemeyen ve beklenmeyen sorunlar ile de karşı karşıya gelmek mümkün olabiliyor. Hata yapmamak adına bu konuda doktorunuza bilgi vermeniz ve kısa sürede iletişime geçmeniz gerekecektir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doktorunuzun uyarılarını göz önünde bulundurmanız, iyileşme sürecine katkı yapmanız adına yine sizlerin lehine olacaktır. Dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar mevcut ve dilerseniz bu hususla da hep birlikte göz atalım.
Duş Alma
Duş almak için bedeninizin tam manasıyla ne zaman hazır olacağına doktorunuz karar verecektir. Bunun için biraz zamana ihtiyacınız olacak ancak sabırlı davranmanızı tavsiye ediyoruz çünkü bedeniniz bu dönemde bir hayli hassas bir yapıya sahip olacak ve özellikle aşırı soğuk ve aşırı sıcak su temasından da olumsuz etkilenecektir.
Uyuma Pozisyonu
Ameliyatlı bölgenin üzerine yatmadığınız sürece uyku esnasında herhangi bir sıkıntı yaşamayacaksınız ancak bir süreliğine yakınlarınız tarafından uykuda takip edilmeniz gerekecektir. Ani dönüş ve ani hareketler iyileşme sürecini sekteye uğratabilir.
Ikınma Zorlanma
Ameliyat sonraki dönemde 2 ila 3 haftalık süre büyük önem taşıyor. Ikınma ve zorlanma konusunda da dikkat etmelisiniz ve özellikle tuvaletinizi yaparken kendinizi çok zorlamamanız gerektiği söyleniyor.
Otomobil Kullanımı
Hareket kabiliyeti uzunca bir süre sonra geri kazanılacak bu yüzden refleksler konusunda da bir hayli zayıf olacaksınız. Araba kullanma konusunda da sabırlı davranmanız gerekiyor ve yanınızda muhakkak birilerinin olması lehinize olacaktır.
İlaç Kullanımı
Doktorunuz tarafından tavsiye edilen bir reçete varsa eğer bu reçeteye uymanız gerekiyor ancak bu reçete dışında kendi ilaç seçimlerinizi yapmanız kesinlikle tavsiye edilmiyor. İlaçlarınızı bitirdikten sonra yeniden doktorunuz ile iletişime geçebilir ve doz artırımı gerekiyorsa da doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
Ameliyat Sonrası Stent Kullanımı
İlaçlı ve ilaçsız olmak üzere iki farklı grupta yer alan stentler, bypass ameliyatı sonrasında da kullanılabiliyor. Damar tıkanıklığı açılarak yerleştirilen stentler, yaşam standartlarınızı da bir nebze olsun arttıracak ve daha rahat hareket etmenizi sağlayacaktır.
Ameliyat Sonrası Özel Bakım
Özel bakım için ücretli personel tutabilir ya da yakınlarınızdan ricada bulunabilirsiniz. Doktorunuz bu konuda neler yapılması gerektiğini sizinle ve ilgili kişi ile paylaşacaktır. Hassas bir dönem sizleri bekliyor ve bazı ihtiyaçlarınızı karşılamak konusunda da tek başınıza ne yazık ki yetersiz kalacaksınız.
Ameliyat Sonrası Sigara ve Alkol Tüketimi
Zor bir ameliyattan çıkıyorsunuz ve artık hayatınızı farklı bir şekilde yönetmeniz gerekiyor. Sigara ve alkol gibi bedenlerinize ve hatta bedenlerinizin her noktasına ayrı ayrı zarar veren bu tür içeceklerden uzak durmanız gerekiyor.
Doktor Kontrolleri
Baypas ameliyatı sonrası düzenli doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Hastanın takibinin en iyi şekilde yapılabilmesi için bu konuda hasta ile birlikte hasta yakınlarının da büyük bir sorumluluk üstlendiğini söyleyebiliriz. Doktor kontrolleri ile birlikte iyileşme süreci gözetimi de daha doğru bir şekilde yapılabiliyor.
İyileşme Süreci
6 ay gibi bir süreye ihtiyacınız olacak ve tam iyileşme için kimi zaman bu süre de yeterli olmayabiliyor. Kontroller neticesinde doktorunuzdan bilgi alabilir ve bu süreyi de daha net bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Ameliyat ile ilgili hastaların merak ettiği birçok konu var ve biz de bu soruları başlıklar halinde paylaşmak, yanıtlarını da sizinle buluşturmak istedik. Doğru bilinen yanlışların sayısı ne yazık ki çok fazla ancak soru işaretlerini tam manasıyla giderebilmek adına doktorunuz ile görüşmeniz de çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Kalp Bypass Ameliyatı Yöntemi Neye Göre Belirleniyor?
Ameliyat yönteminin belirlenmesinde en önemli detay tetkiklerdir. Eğer uygulanabilecek farklı bir tedavi yöntemi mevcut ise öncelikli tercih kesinlikle ameliyatsız yöntemler olacaktır. Aksi bir durum söz konusu ise bir an önce harekete geçilmeli ve yöntem belirlendikten sonra süreç hızlı bir şekilde başlamalıdır.
Bypass Ameliyatı Zor Bir Ameliyat mıdır?
Her cerrahi müdahale için zor bir operasyon demek büyük bir yanılgı olacaktır. Bazı operasyonlar yarım saat gibi kısa bir sürede başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor ancak hem süre hem de zorluk açısından bir değerlendirme yapıldığında bypass ameliyatının en zor ameliyatlardan bir tanesi olduğunu da görebiliyoruz. Hem doktor hem de hasta konforu, anestezi sayesinde üst seviyelerdedir ancak riskleri ve ameliyat sonrası süreç ele alındığında gerçekten sıkıntılı bir müdahale yöntemidir.
Ameliyat Kaç Saat (Ne Kadar) Sürer?
4 saati aşan bir operasyon süresinden bahsediliyor ancak bu süre hastaya ve operasyona bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.
Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
Ameliyat sonrası maalesef izler gözle görülebilir bir hal alıyor. Zamanla bu izler kaybolmayacaktır ancak daha hafif ve daha takip edilemeyen bir görüntüye kavuşacaktır.
Ameliyat Sonrası İstirahat Raporu Verilir mi? İşe Ne Zaman Dönebilirim?
Ameliyat sonrası uzunca bir süre istirahat etmeniz gerekiyor ve bu süreyi de rapor alarak kullanabilirsiniz. İşe dönem süresi hakkında net bir bilgi vermek ne yazık ki mümkün değil. Hafif bir işte çalışıyorsanız eğer daha kısas ürede işinizin başında yer alabileceksiniz ancak ağır ve gün boyu ayakta olduğunuz bir işte çalışıyorsanız istirahat süreniz de haliyle artacaktır.
Günlük İhtiyaçlarımı Karşılayabilir miyim?
Bir süreliğine günlük ihtiyaçlarınızı karşılama konusunda sıkıntı yaşayacaksınız ve bu konuda sizlere yakınlarınız ya da refakat eden kişi yardım edecektir. Dilerseniz özel bakım için görevli bir personel ile anlaşabilir ve bu süre zarfında rahat edebilirsiniz.
Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Değişir mi?
Kesinlikle değişir çünkü her hastanın, daha doğrusu her bünyenin müdahaleye vereceği reaksiyon farklıdır.
Bypass Ameliyatında En İyi Doktor Diye Bir şey Var mı?
En iyi doktor kalıbını hiçbir alanda kullanmamayı tercih ediyoruz çünkü her zaman ifade ettiğimiz gibi işini severek yapan ve hasta ile iletişimi güçlü olan her doktor bizim gözümüzde iyi doktor unvanına sahip olacaktır.
Özel Hastanede mi Devlet Hastanesinde mi Ameliyat Olmalıyım?
Bu kararı verecek olan sizlersiniz. Devlet hastaneleri de son dönemde bu ameliyat için yeterli duruma geldi ve özel hastane konforuna sahip olduğunu görebiliyoruz. Özel hastanelerde masraflarınız her zaman için çok daha fazla olacaktır. Hızlı bir süreç istiyorsanız eğer tercihiniz elbette özel hastanelerden yana olmalı...
Türkiye’de Yeterli ve Kaliteli Bir Şekilde Bypass Ameliyatı Yapılıyor mu?
Kesinlikle evet. Hastaneler yeterli donanıma sahip ve aynı şekilde cerrahlarımızın da bu ameliyat konusunda ne kadar başarılı olduklarını görebiliyoruz.
Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?
Ameliyat fiyatlarının belirlenmesinde, uygulanacak müdahale en önemli detaydır. Kullanılacak cihazlar ve operasyonu gerçekleştirecek cerrah da yine fiyatların belirlenmesinde pay sahibidir. Bununla birlikte tercih edeceğiniz kliniğe göre de fiyatlar değişiklik gösterebiliyor.
Diğer Sağlık Sorunları Ameliyat için Engel Olur mu?
Genel sağlık durumu elbette önem arz ediyor ve var olan sağlık sorunlarının bazıları da ameliyat için engel teşkil edebiliyor. Tektiler neticesinde ameliyat için uygun olup olmadığınızı doktorunuz sizinle paylaşacaktır. Bu durumda ameliyatın ertelenmesi ya da iptal edilmesi de söz konusu hale gelebiliyor.
Ameliyat İptal Edilebilir veya Ertelenebilir mi?
Az önce de bahsettiğimiz gibi ameliyatı olumsuz yönde etkileyecek en küçük sorun tespit edildiği takdirde ameliyatın ertelenmesi ya da iptal edilmesi de mümkündür. Genel sağlık sorunları kimi zaman ameliyata izin vermiyor ve bu durumda risk almak da kesinlikle doğru bir tercih olmayacaktır.
Ameliyat Olanların Görüşlerine Başvurmalı mıyım?
Muhakkak ki yorumlarını dinleyebilirsiniz ancak direkt bu kişilerden tavsiye almak yerine doktorunuz ile görüşmeniz ve sorularınızı da yine doktorunuza sormanız çok daha doğru olacaktır.
Ameliyat Sonrasında Yaşam Konforunu Arttırmak için Neler Yapmalıyım?
Öncelikli olarak beslenme konusunda daha sağlıklı ve daha düzenli bir şekilde hareket etmeniz gerekiyor. Düzenli olarak spor yapabilir ve her gün yürüyebilirsiniz. Çok fazla hareketsiz kalmak bedenlerinize ve sizlere zarar verecektir bu yüzden aşırı hareketsizlikten de kaçınmanız gerekiyor. İlaç kullanımı tavsiye ediliyorsa aksatmamakta fayda var ve bununla birlikte düzenli doktor kontrollerinin takibini de yapmak gerekiyor.
Bypass Ameliyatında Hangi Damarlar Kullanılır?
En çok kullanılan tercih edilen damarlar göğüs kafesinin içinde bulunan sağlı sollu 2 damardır. Bundan sonra gerekirse koldan damar alınabilir. Mideyi besleyen damarlar alınabilir. Bacaktan da damar alınması mümkündür.
Bypass Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Yaşanır?
Hasta ilaçlarını kullanır ve ilk hastalığına neden olan şartları tekrarlamaz ise normal ömrünü yaşar.
Bypass Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Bypass ameliyatından sonra hasta 4 ile 7. gün arası hastaneden taburcu olur. Bir kaç hafta evinde dinlenir daha sonra normal hayatına döner.
Bypass Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Yoğum Bakımda Kalınır?
Genelde 1 gece bir aksilik olmazsa en fazla 24 saat.
Bypass Ameliyatı Riskli Ve Tehlikeli Midir?
%1 %2 dolayısıyla bir riski vardır.
Bypass Ameliyatı Zor Mu?
Zor ama çok sık yapılan bir ameliyattır.
2 Kez Bypass Ameliyatı Olunur Mu?
Rahatlıkla olunabilir.
Kapalı (Laparoskopik) Yöntemle Kalp – Bypass Ameliyatı Yapılır Mı?
Bypass ameliyatında temel amaç yeni bir kan yolunun oluşturulmasıdır. Günümüzde revaçta olan yöntem robotik cerrahi ve açık yöntemdir. Bypass ameliyatlarının yapılmasında üçüncü bir yol ise minimal invaziv uygulamadır. Bu uygulama esasen laparoskopik uygulamadır. Geniş bir kesi yerine çok ufak bir kesi tam kaburgaların arasına denk getirilerek yapılır. Sonrasında ise kapalı cerrahinin araçları ile bu delikten girilerek bypass ameliyatı gerçekleştirilir.
Kalp – Bypass Ameliyatı Hangi Yaş Aralığına Yapılıyor?
Bypass ameliyatının yapılmasına sebep olan durum damar yolunun kısmen ya da tamamen tıkanmasıdır. Bu durum küçük yaşlarda da görülebilir ancak asıl risk grubu kırk yaş ve üzeridir. Sebebi de başta sigara kullanımı olmak üzere sağlıksız beslenme ve spor egzersizlerinin yapılmayışıdır. Sonuç olarak, kırklı yaşlardan sonraki hastalara daha çok bypass ameliyatı uygulanır.
Kalp – Bypass Ameliyatında Hastanede Ne Kadar Kalınmalıdır?
Bypass ameliyatından sonra iyileşme üç aşamada olur. İlk aşamada yoğun bakım, ikinci aşamada normal oda ve üçüncü aşamada ev istirahati yer alır. Operasyonun hemen ardından hasta solunum cihazına bağlanarak yoğun bakım ünitesine alınır. Başarılı geçmiş bir ameliyat söz konusu ise hasta bir gün yoğun bakımda kaldıktan sonra normal odaya alınır. Normal odada altı – yedi gün boyunca takip edilir. Her şeyin normal gitmesi halinde hasta yedi – dokuz gün sonra hastaneden taburcu edilir.
Kalp – Bypass Ameliyatında Hangi Anestezi Kullanılır?
Bypass ameliyatlarının birçoğunda kalbin durdurulması dahi gerekebilmektedir. Bu sebepten ötürü lokal anestezi ile ameliyatın icra edilmesi söz konusu dahi olamaz. Hangi yöntemle yapıldığı fark etmeksizin bypass ameliyatları sırasında genel anestezi kullanılır.
Kalp – Bypass Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Nasıl Olur?
Bypass ameliyatlarından sonra minimum taburcu olma süresi yedi gündür. Yedinci günden sonra ise minimal hareketlerle sekiz hafta kadar ev dinlenmesi vardır. Bu süre boyunca kalbi aşırı yoracak her türlü faaliyetten kaçınılmalıdır. Yani bypass ameliyatı sonrası cinsel ilişki için fiziki sınır sekiz hafta olmakla beraber bunun izni de operasyonu gerçekleştiren cerrah tarafından verilmektedir.